Najbrži autonomni cestovni bolid juri preko 300 km/h

Najbrži autonomni cestovni bolid juri preko 300 km/h

Američko-talijanski tim PoliMOVE izradio je autonomni trkaći bolid i njime oborio svjetski brzinski rekord. Njihova formula vozila je najvišom brzinom od 309,3 km/h na trasi od jednog kilometra

U povijesnoj svemirskoj bazi Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi, odakle se lansiraju rakete u svemir, prošloga je tjedna zabilježen još jedan povijesni događaj. Američko-talijanski trkaći tim PoliMOVE, sačinjen od stručnjaka sa sveučilišta u Alabami te s politehničkog sveučilišta u Milanu, na ovom je mjestu testirao svoju autonomnu formulu te postavio novi brzinski rekord za ovu vrstu vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Bolid Dallara AV-21 nastao je u sklopu izazova The Autonomous Challenge čije je finale upriličeno na CES-u u Las Vegasu u siječnju. Nakon četiri mjeseca bolid je dobio nadogradnju pogonske jedinice kako bi postao najbrži na svijetu, a u tome je i uspio. Izmjerena mu je maksimalna brzina od 309,3 km/h, koju je postigao na stazi dužine jednog kilometra. Time je ovo vozilo postalo najbrže autonomno cestovno vozilo na svijetu, upravljano isključivo računalnim algoritmima.

Primarni cilj ovog “autonomnog izazova” jest unaprijediti tehnologije autonomne vožnje i riješiti probleme s kojima se algoritmi susreću u stvarnom svijetu. To bi trebalo pomoći ubrzati komercijalizaciju autonomnih vozila i poboljšati sustave za aktivnu pomoć vozaču koji se ugrađuju u osobne automobile. U skladu s namjenom izazova, svi podaci koje je ovaj tim prikupio prilikom obaranja svjetskog brzinskog rekorda bit će javno dostupni svima koji ih žele iskoristiti za svoj rad, s istim ciljevima.

YouTube MP3 - Hotmail
1