Najbrži automobil na svijetu je još jednom na prodaju

Najbrži automobil na svijetu je još jednom na prodaju

Britanski projekt Bloodhound LSR (Land Speed Record) još je jednom na rubu financijskog kolapsa. Kako bi u narednih godinu ili dvije postao najbrži automobil na svijetu i premašio granicu od 1.000 milja na sat, potreban im je novi vlasnik s pozamašnom svotom novca

Projekt Bloodhound LSR (Land Speed Record), britanski je pothvat u kojem se posebno izrađenim raketnim vozilom želi postaviti novi rekord za najvišu brzinu vožnje po tlu – i postići rekord od čak 1.000 milja na sat, odnosno 1.609 km/h. Time bi Bloodhound LSR postao i službeno najbrže vozilo koje se ikada kretalo po tlu i srušio bi rekord vozila Thrust SSC (SuperSonic Car) koji sada iznosi 1.228 km/h.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Posljednji puta kada smo pisali o ovom projektu bilo je to u jesen 2019. godine, kada je odrađen posljednji set probnih vožnji. Tada je njihov vozač, inače vojni pilot, Andy Green, u 50 sekundi vožnje ovih raketnim automobilom dostigao brzinu od 628 mph, odnosno 1.010 km/h, na tlu isušenog jezera Hakskeenpan u južnoafričkoj pustinji Kalahari. Sve to omogućio je poduzetnik Ian Warhurst koji je godinu prije osigurao sredstva za razvoj ovog uzbudljivog, ali vrlo skupog, projekta. Da nije bilo njega, cijeli bi projekt tada vjerojatno bio ugašen zbog nedostatka novca.

Kako bi projekt Bloodhound LSR nastavio s radom i zaista postigao svjetski rekord kojem stremi, bit će ga potrebno još jednom spasiti od financijske propasti. Trenutačno najbrži automobil na svijetu ponovno je, naime, na prodaju. Warhurst kaže kako je odlučio povući se iz ove priče uslijed teške ekonomske situacije izazvane pandemijom, te da sada poziva zainteresirane ulagače da preuzmu cijeli projekt.

Za početak 8 milijuna funti

Za nepoznat iznos novca novi bi vlasnici dobili upravljanje nad krovnom kompanijom, kao i automobil sposoban postići preko 1.000 km/h, s potencijalom postizanja i do 1.000 milja na sat kroz narednih godinu ili dvije. Svježi kapital osigurao bi da se održi planirano rušenje rekorda, za sada zakazano za 2022. godinu. Druga opcija jest konzervirati ga i pohraniti u skladište te čekati bolja vremena.

Bloodhound LSR inače pokreće jedan Rolls-Royceov turboventilatorski motor (poznat iz mlažnjaka Eurofighter), a uz njega je tu i hibridni raketni motor nordijskog proizvođača Nammo. Samo za potrebe upumpavanja goriva u glavni motor koristi se Jaguarov V8 turbo punjeni automobilski motor. Samo instalacija novog raketnog motora Nammo, potrebnoga za postizanje još većih brzina, koštala bi oko 8 milijuna funti (68 milijuna kuna). Dio toga vratio bi se i kroz sponzorstva, kaže Warhurst, koji javno poziva potencijalne financijere da ga kontaktiraju.

Podijeli:
1