Najavljena nova generacija vodikom pogonjene Toyote Mirai

Najavljena nova generacija vodikom pogonjene Toyote Mirai

Toyota Mirai druge generacije bit će otkrivena na Tokyo Motor Showu, a u prodaji bi se trebala pojaviti krajem sljedeće godine

U Toyoti smatraju da električno pogonjeni automobili imaju budućnost ako im energiju daju baterije, ali i vodikove gorive ćelije. Njihov model Mirai prvi se puta pojavio 2014. godine i dio je nastojanja Toyote da pokažu globalni potencijal vodika kao goriva koje može osigurati čistu energiju i održivu mobilnost. Od tada je u svijetu prodano oko 10 tisuća primjeraka ovog automobila, a jedan od njih nedavno je bio predstavljen i u Zagrebu. Toyota Mirai bit će i jedno od službenih vozila Olimpijskih igara u Tokiju sljedeće godine

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Krajem iduće godine, pak, Toyota planira na tržište pustiti drugu generaciju ovog automobila. Nova Toyota Mirai (za sada označena kao koncept) bit će predstavljena na ovogodišnjem Tokyo Motor Showu. Nešto prije službenoga predstavljanja s javnošću su iz japanske kompanije podijelili i vrlo primamljive slike novog prototipa svojeg vozila na vodik.

Prema njihovim najavama, nova Toyota Mirai trebala bi biti “automobil koji vlasnici žele voziti cijelo vrijeme”, jer se odlikuje emocionalnim i atraktivnim dizajnom, kao i dinamičnim performansama koje “donose osmijeh na lice vozača”. Nova generacija Miraija donosi i poboljšanja u tehnologiji gorivih ćelija i povećani kapacitet za pohranu vodika, što znači da bi novi model trebao nuditi oko 30% veću autonomiju od trenutačnoga.

Cijelo vozilo bit će redizajnirano i zasnovano na Toyotinoj platformi TNGA, imat će stražnji pogon, velike kotače od 20″, dok će karoserija biti obojana posebnom plavom bojom u više slojeva koja će automobilu davati dodatnu dubinu i svjetlinu. Novi smještaj pogona i gorivih ćelija značit će i da će buduće verzije Miraija imati prostor za pet, umjesto dosadašnje četiri osobe.

Podijeli:
1