Najavljen je prvi Huaweijev električni automobil, Luxeed EH3

Najavljen je prvi Huaweijev električni automobil, Luxeed EH3

Kineski proizvođač mobitela i raznih tehnoloških proizvoda ulazi i na tržište električnih automobila. U suradnji s tamošnjom tvrtkom Chery najavili su svoj prvi model, luksuznu limuzinu marke Luxeed

Huawei, velika kineska kompanija koju primarno poznamo kroz njihove mrežne tehnologije i mobitele, proizvodi i mnoge druge proizvode, a uskoro će ući i na tržište električnih automobila. U suradnji s lokalnim proizvođačem vozila, tvrtkom Chery, najavili su lansiranje prvog zajedničkog modela, podo novom markom, Luxeed.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Luxeed EH3 luksuzna je limuzina, nastala na njihovoj platformi E0X. Ističe se istaknutim lukovima blatobrana na tijelu sedana, tako da pomalo podsjeća i na popularne SUV modele. Svjetlosni elementi moderni su i pretvoreni u LED linije, koje se prostiru cijelom širinom prednje maske.

Autonoman i digitaliziran

Kućište na krovu, postavljeno iznad vjetrobrana, daje naslutiti da će se tamo nalaziti ključni senzori za (polu)autonomnu vožnju. Objavljeno je kako će se koristiti sustav Huawei ADS 2.0, s 11 kamera visoke rezolucije i lidarom, mmWave radarom te 12 ultrazvučnih radara. Sve to omogućit će ovoj limuzini i do 200 kilometara autonomne vožnje gradom ili autocestom, bez potrebe za bilo kakvom intervencijom vozača.

Pogon će biti električni, a špekulira se o dosegu od čak 700 kilometara s jednim punjenjem baterije. Pogonski će sustav raditi na 800-voltnoj tehnologiji. Huaweijev utjecaj bit će, osim u automatici vožnje, biti vidljiv i u ostalim digitalnim sustavima. Njih će pogoniti novi HarmonyOS 4 uz Qualcommove čipove, čime će automobil biti potpuno kompatibilan s ostatkom Huaweijevog ekosustava i nudit će do sada neviđene mogućnosti u okruženju digitalnog kokpita.

Službeno predstavljanje trebalo bi se dogoditi tijekom ovog tromjesečja, dakle prije kraja rujna. Neki očekuju da bi početna cijena ovog modela u Kini mogla biti samo 25.000 eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1