Najavljen je novi Audi RS Q8, najsnažniji SUV ove marke

Najavljen je novi Audi RS Q8, najsnažniji SUV ove marke

Novi Audi RS Q8 je top model u Audijevoj Q-gami koji kombinira snagu RS modela s elegancijom premium coupea i fleksibilnost SUV-a.

“Prvi put u dvadeset i pet godina modela Audi RS na cestu stavljamo veliki SUV coupe s genima pravog sportskog automobila visokih performansi,” kazao je Oliver Hoffmann, upravni  direktor tvrtke Audi Sport GmbH, prilikom predstavljanja novog Audija RS Q8, prestižne perjanice obitelji RS modela.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Snaga od 441 kW (600 KS), okretni moment od 800 Nm između 2.200 i 4.500 o/min i 4,0-litreni V8 u novom Audiju RS Q8 osiguravaju impresivne performanse. Ovaj turbo benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva ubrzava ga od 0 do 100 km/h za samo 3,8 sekundi te do maksimalne brzine od 200 km/h za 13,7 sekundi. Maksimalna brzina od 250 km/h elektronski je ograničena. Uz opcijski dinamični paket, maksimalna brzina je 305 km/h.

Kao što je tipično za RS modele, dvostruke ispušne cijevi uključuju ovalne završetke sa svake strane, a vozač može utjecati na zvuk motora preko Audi drive select sustava. Opcijski RS sportski ispušni sustav s crnim završecima ispušnih cijevi nudi još izraženiji sportski zvuk, kažu iz Audija.

Mild hibrid

Biturbo V8 u novom RS Q8 kombinira maksimalne performanse s visokom učinkovitosti. Njegov mild hibridni sustav (MHEV) bazira se na 48-voltnom glavnom električnom sustavu. Jezgra MHEV sustava čini remenom pokretani alternator-starter spojen s radilicom. Tijekom usporavanja i kočenja, može obnoviti do 12 kW snage.

Cilindri na zahtjev

Međusobno djelovanje MHEV komponenti poboljšava udobnost vožnje i ima potencijal smanjenja potrošnje goriva u svakodnevnoj vožnji do 0,8 litara na 100 kilometara. Još jedan ugrađeni modul za povećanje učinkovitosti je sustav isključivanja cilindara prema potrebi (cylinder on demand (COD)). Pri niskim do srednjim opterećenjima i kod vožnje u višim stupnjevima prijenosa, sustav deaktivira cilindre 2, 3, 5 i 8 isključivanjem ubrizgavanja goriva i paljenja te zatvaranjem usisnih i ispušnih ventila.

U režimu rada s četiri cilindra, radna točka aktivnih cilindara je pomaknuta prema višim opterećenjima u područjima karakteristike rada s višom učinkovitosti, dok deaktivirani cilindri uglavnom rade bez gubitaka, kao plinske opruge. Pritisne li vozač papučicu gasa jače oni se trenutno ponovo aktiviraju.

Snaga koju razvija 4.0 TFSI motor prenosi se na quattro stalni pogon na sve kotače preko standardnog osmostupanjskog tiptronic mjenjača. Izveden kao planetarni zupčanik, ovaj potpuno mehanički središnji diferencijal tipično raspoređuje pogonsku snagu u odnosu 40:60 između prednje i stražnje osovine.

Zakretanje i stražnjih kotača

Konstrukcija s pet spona na prednjoj i stražnjoj osovini odvojeno upravlja uzdužnim i poprečnim silama. Poveznice i podokviri većim su dijelom napravljeni od aluminija. Standardni prilagodljivi sportski zračni ovjes s kontrolom tvrdoće znači da se novi RS Q8 jednako dobro osjeća na trkaćoj stazi ili na standardnom terenu. Njegova RS-specifična postava omogućuje mu posebno široki raspon između udobnosti i ekstremno sportskih značajki.

Pri niskim brzinama stražnji kotači se okreću do 5 stupnjeva suprotno od smjera okretanja prednjih kotača što povećava agilnost. Pri visokim brzinama oni se okreću do 1,5 stupnja u jednakom smjeru kao i prednji kotači kako bi se povećala stabilnost tijekom brzih promjena vozne trake.

Uz promjenjivu udaljenost od tla, kratke prevjese, quattro stalni pogon na sve kotače i kontrolu brzine prilikom vožnje nizbrdo, novi Audi RS Q8 može mirno i sigurno skrenuti s asfalta.

Vozač/ica može precizno utjecati na karakter modela RS Q8 uz pomoć Audi drive select sustava. Moguće je odabrati osam profila vožnje.

Novi RS Q8 standardno se oprema s 22-inčnim aluminijskim kotačima s 10 krakova s gumama dimenzija 295/40 – najvećima koji se tvornički ugrađuju u neki Audijev model. Za RS Q8 ekskluzivno su dostupni opcijski 23-inčni naplatci od lijevanog aluminija s 5 Ykrakova te u više boja.

Prostranost i sportska nota u unutrašnjosti

Unutrašnjost novog RS Q8 čistog je dizajna. Specijalni RS prikazi na Audijevom virtualnom kokpitu i MMI zaslonu pružaju informacije o tlaku guma, momentu, snazi, temperaturi, prolaznim vremenima krugova i G silama. Indikator promjene stupnjeva prijenosa upozorava vozača da mora prebaciti u viši stupanj prijenosa kada broj okretaja dosegne gornju granicu.

Sportska sjedala presvučena crnom Perlnappa kožom/Alcantarom i perforirana su kako bi omogućila provjetravanje.

RS karakter, a takva je i cijena

Na upravljaču stoji RS logotip, a osvijetljeni pragovi prednjih vrata uključuju RS Q8 logotip. Potpuno perforirani RS sportski kožni upravljač s ravnim donjim dijelom i ručicama za izmjenu stupnjeva prijenosa također uključuje višenamjenske tipke. Vozač može direktno odabrati nove Audi drive select programe RS1 i RS2 preko RS-Mode tipke. Tada se na Audijevom virtualnom kokpitu automatski prikazuju RS specifični prikazi.

Novi Audi RS Q8 doći će u salone u Njemačkoj i drugim europskim državama tijekom prvog kvartala 2020. Cijene u Njemačkoj počinju od 127.000 eura.

Podijeli:
1