Najavili jeftiniji solarni automobil, pa bankrotirali

Najavili jeftiniji solarni automobil, pa bankrotirali

Nizozemska kompanija Atlas Technologies nedavno je najavila novu inačicu svojeg električnog solarnog automobila Lightyear, a ubrzo nakon toga predala je zahtjev za stečaj

Neobična sudbina zadesila je nizozemskog proizvođača električnih solarnih automobila Atlas Technologies, poznatijega pod markom Lightyear. Oni još od 2019. godine najavljuju automobil koji ima električni pogon, ali i fotonaponske ploče na prednjem poklopcu i krovu, sa svrhom dopunjavanja baterija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nakon prvog prototipa Lightyear One predstavili su i prvu produkcijsku verziju, Lightyear 0, s cijenom od 119.000 eura. Ipak je nisu sami proizvodili, već su taj posao povjerili jednoj kompaniji u Finskoj, no i prodaja i proizvodnja pokazali su se kao fijasko: naručeno je bilo manje od tisuću takvih automobila, dok je krajem prošle godine s proizvodne trake silazio tek jedan primjerak tjedno.

Lightyear 2 koncept

Ovoga siječnja Lightyear je na CES dopremio i jeftiniji model, Lightyear 2, s cijenom od 41.000 eura te dometom od čak 800 kilometara. I ovaj model bio je opremljen solarnim punjačem, a zbog prihvatljive cijene neki su ga već proglasili vrlo konkurentnim modelom. U prodaju je trebao stići 2025. godine.

Međutim, samo nekoliko tjedana nakon tog predstavljanja, kompanija koja stoji iza solarnih automobila proglasila je bankrot te pokrenula postupak stečaja. U sklopu tog procesa vođenje kompanije preuzet će stečajni upravitelj, čiji će zadatak biti ispoštovati sve obveze prema zaposlenicima i zajmodavcima te pronaći način da kompanija preživi. Veliki je upitnik, dakle, i nad sudbinom njihovih automobila, pogotovo modela Lightyear 2.

1