Nadograđeni Kia Rio u prodaji ove jeseni i u hibridnoj inačici

Nadograđeni Kia Rio u prodaji ove jeseni i u hibridnoj inačici

Kia Motors najavila je veću nadgradnju Rija 4. generacije. Unaprijeđeni model donosi brojne nove funkcije, kao što su hibridna tehnologija, inteligentni ručni mjenjač, napredni infotainment sustav te radarski tempomat

Kia Motors najavila je da će njihov popularni model Rio biti značajnije nadograđen ove godine. Četvrta generacija Kia Rija donosi hibridne motore i unaprijeđene sustave zabave i sigurnosti, dok će i vanjština dobiti manji “face lifting”.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Pogoni

Novi EcoDynamics+ benzinski blagi hibrid s novim inteligentnim ručnim mjenjačem Rio je prva Kia s pogonom koji pokreće benzinski blago-hibridni elektromotor (MHEV). On dolazi u kombinaciji s Kijinim novim Smartstream 1.0 T-GDi motorom s 48-voltnim MHEV sustavom.

Novi Smartstream motor zamijenit će Riovu prošlu generaciju 1,0-litrenog Kappa T-GDI motora. Smartstream motor proizvodi jednaku snagu kao stari Kappa motor – 100 KS ili 120 KS – dok pruža 16% veći okretni moment kod jače verzije (200 Nm).

Novi EcoDynamics+ pogon smanjuje Riove emisije CO2 od 8,1% do 10.7% (NEDC, kombinirano).

Unaprijeđeni Kia Rio donosi promjene u ponudi benzinskih motora, s manjom potrošnjom goriva, nižim emisijama CO2, i poboljšanim voznim svojstvima. Kao i ostali EcoDynamics+ modeli i Rio će u Europi nudit Smartstream benzinske motore – novi 1,0-litreni T-GDi motor sa 100 KS, te novu izvedbu 1,2-litrenog atmosferskog motora s 84 konjske snage te s inovativnom tehnologijom Dual Port Injection (dvostruko brizgavanje goriva).

Tehnologija

Rio je dobio unaprijeđeni navigacijski sustav s zaslonom na dodir i postao je jedan od prvih modela Kia u Europi, koji će ponuditi 2. fazu inovativnog UVO Connect telematskog sustava, koji poboljšava povezivost i upravljanjem različitim funkcijama vozila, što smanjuje stres na putovanjima.

Unaprijeđeni Rio dobit će i 8,0-inčni zaslon na dodir, koji ovisno o opremi vozila pruža audio informacije ili satelitsku navigaciju. Novi sustav donosi i Bluetooth povezivost dva uređaja čime omogućava istovremeno korištenje dva mobilna uređaja – jednog kao handsfree telefon uz korištenje multimedije, dok je drugi uređaj samo za upotrebu medija. Sustav nudi bežičnu upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto.

Dizajn

Novi Rio dobio je osvježen prednji dio, dok su ostale promjene pojednostavile oblik vozila. Osvježen dizajn zadržao je masku, koja je sada nešto uža, i slaže se s nižim i širim prednjim odbojnikom s novim kućištem maglenki. Sve izvedbe modela dobit će nove pune LED farove s ugrađenim dnevnim svjetlima.

Unaprijeđeni Rio dobio je dvije nove boje karoserije – sivu (Perennial Grey) i plavu (Sporty Blue) tako da će biti moguće birati među 9 boja. Unaprijeđeni model nudit će i nove 8-krake 16-inčne aluminijske naplatke.

Rio u kabini nudi vizualne, materijalne i tehnološke modifikacij, čija su glavna “pojačanja” već spomenuti 8,0-inčni zaslon i 4,2-inčni digitalni zaslon među mjeračima.

Sigurnost

Unaprijeđeni Rio je grupi Kijinih naprednih sustava asistencije dodao nekoliko dodatnih funkcija, kao npr. sustav za sprječavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem pješaka, vozila i biciklista, sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), upozoravanje na dekoncentriranost vozača (DAW) i sustav za upozoravanje na sudare s vozilima u mrtvom kutu (BCW).

Pored toga, Rio sada nudi još nekoliko novih aktivnih sigurnosnih sustava za veću sigurnost putnika. Ovisno o opremi pojedinog vozila, Riov sustav ADAS uključuje najnoviju izvedbu sustava za sprječavanje naleta (FCA), a raspoloživi su i sustav asistencije u slučaju prepoznavanja vozila u mrtvom kutu (BCA), inteligentni sustav za upozoravanje na ograničenja brzine (ISLW), radarski tempomat (SCC) i sustav za održavanje vozila na voznoj traci s prilagođavanjem udaljenosti od vozila sprijeda i s automatskim ubrzavanjem kod pretjecanja nakon aktiviranja pokazivača smjera (LFA).

U Europi u prodaji tijekom Q3 2020.

Prodaja unaprijeđenog Rija u Europi počinje u trećem kvartalu ove godine i to sa standardnim 7-godišnjim jamstvom na cijelo vozilo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara). Više tehničkih detalja bit će poznato nedugo prije dolaska modela na tržište.

Podijeli:
1