Mustang Mach-E 1400 ima sedam elektromotora i 1.400 KS

Mustang Mach-E 1400 ima sedam elektromotora i 1.400 KS

Ford je predstavio prvi prototip svojeg električnog Mustanga. Izrađen u samo jednom primjerku, ovaj automobil ima za cilj pokazati na što su sve danas električni trkaći automobili spremni, te nastupiti na utrci NASCAR serije

U suradnji s kompanijom RTR Vehicles Ford je razvio jedinstveni i gotovo nevjerojatni trkaći automobil, nazvan Mustang Mach-E 1400. Ford je već ranije najavio da će legendarnu marku Mustang vratiti u život u električnom obliku, a sada imamo prvu priliku vidjeti kako bi taj novi život mogao izgledati – i nismo razočarani.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prvi prikazani prototip električnog Mustanga Mach-E 1400 pokazuje “kako se 1.400 konjskih snaga može dobiti bez korištenja ijedne kapi goriva”. Sami ovaj bolid nazivaju cestovnom raketom. Naziv je svakako opravdan ako znamo da Mustang Mach-E 1400 pogoni čak sedam (!) elektromotora koji pri brzini od 257 km/h stvaraju aerodinamički downforce od čak 1.000 kilograma.

Tri elektromotora smještena su sprijeda, a četiri straga. Snaga se iz njih prenosi na prednji i stražnji diferencijal, što omogućava podešavanje karakteristika prema željama vozača.To znači da je novi Mustang spreman za utrkivanje na NASCAR stazi, u utrkama ubrzanja ili pak za drift izazove. U njegov je razvoj utrošeno 10 tisuća sati rada, kažu iz Forda.

Baterija kapaciteta 56,8 kWh omogućava vrlo brzo pražnjenje, a ima i aktvni sustav hlađenja za vrijeme punjenja. Uz trkaće Brembo kočnice Mustang Mach-E 1400 donosi i elektroničko regenerativno kočenje, te hidrauličnu ručnu kočnicu za driftanje. Ford najavljuje da ćemo ovaj bolid uskoro vidjeti na jednoj NASCAR utrci, a do tada donosimo atraktivan najavni video.

1