Mobileye – hrvatskim vozačima dostupan novi sigurnosni sustav

Mobileye – hrvatskim vozačima dostupan novi sigurnosni sustav

Mobileye je globalni lider u razvijanju naprednih sustava pomoći vozaču i sustava autonomne vožnje, a ovaj je izraelski proizvođač, inače u vlasništvu američkog Intela, putem hrvatskog predstavnika Grand Auta na hrvatsko tržište lansirao novi sigurnosni sustav koji se može ugraditi u skoro svako vozilo, neovisno o starosti i proizvođaču te značajno povisiti razinu sigurnosti pomažući vozaču u svakodnevnoj vožnji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sustav se u osnovi sastoji od dva dijela. Jedan dio s upravljačkim modulom EyeQ i kamerom se ugrađuje iza središnjeg retrovizora na vjetrobransko staklo pa je vozaču gotovo i nevidljiv, odnosno ne smeta mu. Drugi dio je EyeWatch jedinica na kojoj se pokazuju razna vizualna upozorenja i postavlja se negdje u vidnom polju vozača, odnosno pored upravljača, na prednju armaturu, na A krovni nosač i sl.

Sustav putem kamere nadzire okolinu ispred automobila te upozorava vozača na moguću opasnost. S jedne strane, s obzirom da je povezan s pokazivačima smjera, zvučnim signalom upozorava na situacije nenamjernog prelaska u drugu voznu traku, što je podjednako učinkovito kod nepažljivog, ali i kod vozača koji je primjerice zaspao za upravljačem.

Nadalje, upozorava na mogućnost predstojećeg sudara ako se prebrzo približavate vozilu ispred sebe s obzirom da nadzire udaljenost od drugih sudionika u prometu. Upozorenje se javlja i u situacijama nepridržavanja unaprijed odabranog sigurnosnog razmaka od vozila ispred. Također, tu je i funkcija pametnog upravljanja dugim svjetlima, a sustav upozorava na mogućnost naleta na pješake i bicikliste. Na kraju tu je i funkcija “čitanja” prometnih znakova pa će sustav upozoriti vozača ako prelazi dopuštenu brzinu kretanja.

Uz standardnu izvedbu nudi se i tzv. Mobileye Shield, ovaj “štit” je prvenstveno namijenjen većim vozilima, poput kamiona ili autobusa nadzirući njihovu okolinu s dodatnim jedinicama kako bi nadomjestio slabu vidljivost oko ove vrste vozila, odnosno pomogao vozaču u raznim prometnim situacijama u kojima on jednostavno ne može vidjeti što se točno događa oko vozila kojim upravlja.

Pored povećanja sigurnosti, odnosno smanjenja broja nesreća tvrtke koje su već odabrale korištenje ovog sustava javljaju i o smanjenju troškova osiguranja, smanjenju potrošnje goriva svoje flote i sl. što se pripisuje utjecaju sustava na ponašanje vozača, odnosno na smanjenje agresivnosti pri vožnji, većem poštivanju pravila, ograničenja brzine i sl.

Prodaja ovog sustava u Hrvatskoj je upravo započela. Cijena kupnje i ugradnje će kretati oko 5000 do 6000 kn, a više saznajte na stranicama Grand Auta.

Podijeli:
1