Mini predstavio električni Cooper SE

Mini predstavio električni Cooper SE

Mini je predstavio svoj prvi električno pokretani serijski model pod oznakom Cooper SE. Radi se o modelu s električnim motorom snage 135 kW, odnosno 184 KS, te najvećeg okretnog momenta od 270 Nm, pogonom na prednje kotače te litij-ionskim baterijama kapaciteta 32,6 kWh. To će biti dovoljno za autonomiju od oko 235 do 270 km.

Baterije se smještene u podnicu pa na taj način ne utječu negativno na ponudu prostora unutar putničke kabine i prtljažnika. Drugim riječima, Cooper SE će biti praktičan kao i svaki drugi Mini s trima vratima. Baterije se mogu napuniti do 80% kapaciteta za dva i pol sata putem standardnog kabela za punjenje ili javnih punionica. Za puni kapacitet će biti potrebno oko tri i pol sata. Upotrebom brzog DC punjača do 80% kapaciteta se može doći za oko 35 minuta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vrijedi izdvojiti da je Copper SE prvi električno pokretani proizvod Grupe BMW koji će svom vozaču nuditi izbor između nekoliko stupnjeva regenerativnog kočenja. Dakako, uz viši stupanj regeneracije dolazi i snažniji efekt kočenja.

Spomenuti motor je uparen s 1-stupanjskim prijenosom, a vrijedi reći i da će Cooper SE do 100 km/h ubrzavati za 7.3 sekunde, dok će mu najveća brzina iznositi 150 km/h. Uz nisko težište ovaj bi automobil trebao biti vrlo agilan i zabavan za vožnju. Vozaču će biti ponuđena četiri načina rada pogonskog sklopa Sport, MID, Green i Green+.

Dakako, Mini Cooper SE će biti lako prepoznatljiv izvana i iznutra s obzirom da će se od ostatka ponude razlikovati i jedinstvenim stylingom. Uz utičnice za punjač tako će razliku činiti Mini Electric značke, nova maska, LED prednja svjetla te razni dekorativni elementi, a kupcima će biti dostupni i 17-colni alu naplatci. Uz bogato opremljeni i luksuzno uređeni interijer razni paketi opreme će nuditi dodatne mogućnosti personalizacije vozila.

Podijeli:
1