Mini predstavio električni Cooper SE

Mini predstavio električni Cooper SE

Mini je predstavio svoj prvi električno pokretani serijski model pod oznakom Cooper SE. Radi se o modelu s električnim motorom snage 135 kW, odnosno 184 KS, te najvećeg okretnog momenta od 270 Nm, pogonom na prednje kotače te litij-ionskim baterijama kapaciteta 32,6 kWh. To će biti dovoljno za autonomiju od oko 235 do 270 km.

Baterije se smještene u podnicu pa na taj način ne utječu negativno na ponudu prostora unutar putničke kabine i prtljažnika. Drugim riječima, Cooper SE će biti praktičan kao i svaki drugi Mini s trima vratima. Baterije se mogu napuniti do 80% kapaciteta za dva i pol sata putem standardnog kabela za punjenje ili javnih punionica. Za puni kapacitet će biti potrebno oko tri i pol sata. Upotrebom brzog DC punjača do 80% kapaciteta se može doći za oko 35 minuta.

Vrijedi izdvojiti da je Copper SE prvi električno pokretani proizvod Grupe BMW koji će svom vozaču nuditi izbor između nekoliko stupnjeva regenerativnog kočenja. Dakako, uz viši stupanj regeneracije dolazi i snažniji efekt kočenja.

Spomenuti motor je uparen s 1-stupanjskim prijenosom, a vrijedi reći i da će Cooper SE do 100 km/h ubrzavati za 7.3 sekunde, dok će mu najveća brzina iznositi 150 km/h. Uz nisko težište ovaj bi automobil trebao biti vrlo agilan i zabavan za vožnju. Vozaču će biti ponuđena četiri načina rada pogonskog sklopa Sport, MID, Green i Green+.

Dakako, Mini Cooper SE će biti lako prepoznatljiv izvana i iznutra s obzirom da će se od ostatka ponude razlikovati i jedinstvenim stylingom. Uz utičnice za punjač tako će razliku činiti Mini Electric značke, nova maska, LED prednja svjetla te razni dekorativni elementi, a kupcima će biti dostupni i 17-colni alu naplatci. Uz bogato opremljeni i luksuzno uređeni interijer razni paketi opreme će nuditi dodatne mogućnosti personalizacije vozila.

Podijeli:
1