Microlino: električni “bubble car” iz drugog pokušaja

Microlino: električni “bubble car” iz drugog pokušaja

Švicarski proizvođač malenih električnih vozila Micro Mobility predstavio je drugu generaciju svojeg minijaturnog retro automobila nakon što su im planovi za proizvodnju prvoga propali

U ljeto 2018. godine švicarska kompanija Micro Mobility predstavila je, a potom i rasprodala prvu seriju svojeg minijaturnog automobila Microlino. Dizajnom se ovaj model oslanjao na “bubble” automobile iz 1950-ih godina i popularnu BMW-ovu Isettu, no nakon nekog vremena planovi za proizvodnju su propali. Švicarce su “izdali” Talijani i Nijemci s kojima su ugovorili proizvodnju – točnije kompanije Tazzari i Artega, koje su pokušale isti koncept primijeniti i na vlastite automobile, pa je suradnja pukla.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Međutim, Microlino nije propao, a švicarska je kompanija nastavila s razvojem i sada predstavila Microlino 2.0 – napredniju i dorađeniju verziju električnog mini vozila. Od prve verzije zadržana je, iako redizajnirana osnovna forma. Pogon, ergonomija, performanse, upravljivost i stabilnost su, pak, značajno nadograđeni i poboljšani. Automobil je, inače, dug tek 2,4 metra a pogoni ga elektromotor od 5 kW.

Micro Mobility za sada ne otkriva detalje o novoj verziji, ali najavljuju da će imati doseg s jednim punjenjem od preko 200 kilometara, te da će koštati, kako je izvorno i bio plan, manje od 12.000 eura. Početak proizvodnje najavljuju za sljedeću godinu, a ovoga će puta za izradu automobila biti zadužen novi partner, talijanski CECOMP.

Osim automobila, Micro Mobility je predstavio i električni skuter na tri kotača nazvan Microletta. Trebao bi imati doseg od stotinjak kilometara i najvišu brzinu od 80 km/h, te izmjenjivu bateriju koja se može puniti na kućnoj utičnici. Predviđena cijena mu je 4.900 eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1