Mercedesi dobili mogućnost plaćanja goriva ili struje otiskom prsta

Mercedesi dobili mogućnost plaćanja goriva ili struje otiskom prsta

Zajednički projekt Mercedesa i Mastercarda omogućava vlasnicima novijih modela automobila plaćanje goriva putem usluge Mercedes pay+, samo očitavanjem otiska prsta na središnjoj konzoli

Vlasnici novijih automobila marke Mercedes-Benz u Njemačkoj od sada mogu početi plaćati gorivo jednostavno, iz samog automobila, digitalno i beskontaktno, samo otiskom prsta. Rezultat je to suradnje kartičarske kuće Mastercard i Mercedesa. Usluga je nazvana Mercedes pay+, a opisuju je kao tehnologiju kojom “automobil postane način plaćanja”.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prvi je ovo nativni sustav za digitalna plaćanja ikada ugrađen u jedan automobil, kojim se može za sada plaćati tek gorivo na benzinskim postajama, njih više od 3.600 diljem Njemačke. Podržane su Mastercardove debitne kartice, a sustav je dostupan u automobilima s novim Mercedesovim infotainment sustavom MBUX.

Natoči, dodirni, vozi

Mercedes je tako postao prva marka koja je u svoja vozila ugradila podršku za sustav Secure Card on File. On podatke o plaćanju prenosi bežično, zaštićene enkripcijom, a ima potencijal značajno olakšati proces plaćanja. Sve što korisnik mora učiniti prilikom inicijalizacije plaćanja jest očitati svoj pohranjeni otisak prsta na središnjoj konzoli vozila, a automobil i platni sustav odradit će sve ostalo.

Partneri na projektu optimistični su glede prihvaćanja tog načina plaćanja. Njihovo je ranije istraživanje pokazalo da otprilike svaki drugi vozač, mlađi od 40 godina, ima volju plaćati za dobra i usluge na ovaj način. Njih oko 60% plaćalo bi primarno gorivo na benzinskoj postaji ili struju na punionici izravno iz vozila.

Sustav je osmišljen kako bi olakšao taj proces. Jednom kada vozilo stigne na kompatibilnu postaju i zaustavi se, na infotainment ekranu će se pokrenuti aplikacija Mercedes me Fuel & Pay. Vozač mora tek odabrati koju crpku ili punjač želi koristiti, a sustav će mu odmah izračunati i najviši iznos koji će morati platiti za gorivo ili struju, prema trenutačnom stanju rezervoara ili baterije. On će to potvrditi otiskom prsta, a nakon točenja goriva ili punjenja baterije, trošak će automatski biti terećen na odabranu Mastercard karticu. Vozač potom može odmah napustiti postaju, a račun će dobiti putem elektroničke pošte.

YouTube MP3 - Hotmail
1