Mercedes potvrdio električnu verziju G-Wagena

Mercedes potvrdio električnu verziju G-Wagena

Mercedes-Benz će u sklopu opsežne elektrifikacije svoje game potpuno električni pogon bez emisija štetnih plinova uvesti i u klasu svojih luksuznih terenaca

Prije otprilike dvije godine iz Mercedes-Benza službeno je najavljeno da će ovaj proizvođač do 2022. godine u svojoj ponudi imati najmanje deset potpuno električnih modela. Do sada smo vidjeli već neke pomake na tom području u obliku najavljenih modela EQA, EQB, EQC, EQS ili EQE, a očito je da je stigao i red da se najavi i – EQG.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Mislimo pritom, dakako, na električnu G-klasu, popularni G-Wagen, luksuzne terence koji bi također trebali u narednim godinama prijeći na 100% električni pogon. Ola Källenius, CEO korporacije Daimler na kongresu Automobilwoche održanome u Berlinu prošloga tjedna najavio je kako će G-klasa također dobiti varijantu potpuno električnog pogona.

Ima li to smisla?

Ova informacija dodaje nove argumente u raspravu oko isplativosti ugradnje električnog baterijskog pogona u velike, teške i aerodinamički ne baš idealne automobile. Pri tome problem nisu elektromotori već baterije. G-Wagen sam po sebi već teži oko 2,5 tone, pa bi pridodavanje 200-300 kilograma u obliku litij-ionske baterije značajno povećalo i potrebu za dodatnom snagom motora.

Ranije su iz Jaguara izjavili kako ugradnja elektropogona s baterijama u velika vozila nema smisla. Prednosti električnog pogona kod SUV modela nisu prevelike, kažu, jer takva vozila moraju imati teške baterije što im onda smanjuje efikasnost i doseg.

No, s Jaguarom se ne slažu primarno u Tesli, pa najavljuju predstavljanje potpuno električnog SUV-a “Cybertruck” za sljedeći tjedan. Slično misle i u General Motorsu pa najavljuju elektrifikaciju pogona svojeg legendarnog Hummera, a sada im se pridružuje i Mercedes-Benz.

No, baterije se mogu, primjerice, zamijeniti vodikovim gorivim ćelijama – pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li neki od proizvođača posegnuti za ovim rješenjem.

1