Mercedes nudi bolje ubrzanje modela EQ – na pretplatu

Mercedes nudi bolje ubrzanje modela EQ – na pretplatu

Nakon što je BMW ponudio pretplatu na grijana sjedala i volana te druge (polu)automatske sustave, Mercedes se dosjetio svojim kupcima kao godišnju pretplatu dodatno naplaćivati bolje ubrzanje

Digitalne opcije nadogradnje softvera i svega što uz to ide otvorile su proizvođačima automobila mogućnosti kakve nikad prije nisu imali. Tako se danas automobili mogu ažurirati bez posjete servisu, dobivati nove funkcije preko noći, a i razni ispravci grešaka, pa čak i opozivi, mogu se riješiti ažuriranjem softvera na daljinu. No, iste mogućnosti donose i prostor za uvođenje novih opcija koje se mogu kupcima dodatno naplaćivati kao mjesečna ili godišnja pretplata.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

BMW je tako nedavno počeo naplaćivati dodatke poput grijanih sjedala i volana, dash kamere, sustava za automatsko paljenje svjetala ili sustava poluatomatske vožnje. Njihove mjesečne pretplate koštaju od 60 do 300-tinjak kuna, a za sada ne znamo koliko su među kupcima zaista i tražene.

Sasvim novu ideju u istom smjeru sada je predstavio Mercedes. Prema pisanju portala The Drive, Mercedesove nove električne limuzine iz linije EQ mogu se dodatno ubrzati – ali samo uz plaćanje dodatne pretplate.

Model Mercedes-EQ EQE tako će pretplatnicima nuditi 349 umjesto standardnih 288 KS, a ubrzavat će od 0 do 100 km/h za sekundu brže. Ista opcija pretplate dostupna je i vlasnicima modela Mercedes-EQ EQS, koji se nakon plaćanja pojačava s dodatnih 35 KS i diže tako na 443 KS, a na ubrzanju, ovisno o modelu, dobiva nešto manje od sekunde. I kod jednog i kod drugog modela pretplata je dostupna i za sedan i za SUV inačice.

Pitate se koliko koštaju takve pretplata za veću snagu i ubrzanje? Na američkom tržištu cijena je 1.200 dolara na godinu, plus porez. I to nakon što “iskeširate” više od 100.000 dolara za neki od ovih automobila. Koliko im je ova ideja dobra, pokazat će sami kupci svojom odlukom da im plate, ili ne, pretplatu za ubrzanje.

1