Mercedes će iz ponude ukloniti više od pola aktualnih modela

Mercedes će iz ponude ukloniti više od pola aktualnih modela

Mercedes-Benz postat će u narednim godinama proizvođač luksuznih električnih automobila, s naglaskom na AMG, Maybach i Mythos. Za karavane, SUV i coupé modele više neće biti mjesta

Velika promjena dogodit će se u Mercedesu naredih godina, a već je počela ulaskom električnih modela EQ na tržišta diljem svijeta. Ono što znamo još od lani, jest da će se njemački proizvođač fokusirati isključivo na luksuzne i električne automobile. Ponuda Mercedesa ubuduće će se tako dijeliti u tri luksuzna razreda: Top-End Luxury, Core Luxury te Entry Luxury, a to će dovesti i do svojevrsnog rebrandinga. Tako će automobili iz osnovne ponude ostati bez prefiksa EQ, a bit će uvedena i marka luksuznija čak i od Maybacha, Mythos.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Preživjet će 14 od 33

Sve ovo znači i da će aktualni modeli polako početi odlaziti u povijest. Poznati obiteljski modeli, A i B klasa, bit će vrlo vjerojatno ugašeni do 2025. godine, a njih će slijediti i nekoliko coupéa s dvojim vratima, karavani, kabrioleti i SUV-i. Prema informacijama koje su se pojavile ovih dana, od postojeća 33 modela u gami na tržištima Europe i SAD-a, Mercedes će zadržati njih samo 14.

Nešto detaljniji pogled otkriva da će kabrioleti i coupéi C i E klase biti ugašeni već ove ili sljedeće godine, a zamijenit će ih dva modela oznake CLE. CLS će se proizvoditi još samo sljedeće godine, kao i luksuzni sedan s četverim vratima AMG GT, koji bi mogao biti ugašen 2025. Budućnost ne izgleda dobro niti za CLA shooting brake i karavan C-klase, koji će dobiti još najviše jednu izvedbu.

“Ne trebamo više karavane ili slabo prodavane modele s dvojim vratima kako bismo povećali volumen proizvodnje”, kažu iz Mercedesa, potvrđujući tako fokus na luksuzne i skupe modele: “To nam je prioritet broj jedan, a ne još jedna fancy karoserija, model koji se prodaje samo u Europi ili posljednji pokušaj oživljavanja segmenta koji umire”.

1