Mercedes će do 2030. prestati proizvoditi karavane

Mercedes će do 2030. prestati proizvoditi karavane

Daimler grupa bi do kraja ovog desetljeća trebala iz ponude potpuno izbaciti nekada vrlo popularne karavane. Umjesto njih fokusirat će se na ono što kupci više traže – električne crossovere

Njemački portal Automobilwoche doznao je iz pouzdanih izvora kako je u Daimler grupi odlučeno da će iz proizvodnje biti izbačeni T (turizam & transport) modeli, tj. karavani pod oznakom Mercedesa. Oni su nekada bili vrlo popularni, no danas kupci sve više traže SUV-ove, tj. modele koji se nalaze između limuzina i terenaca, a po funkciji su vrlo slični karavanima. Najavu da karavanske izvedbe neće zauvijek biti dijelom asortimana spomenuo je bio operativni direktor Mercedesa Markus Schäfer još prošle jeseni, a sada je ta činjenica navodno i službeno prihvaćena.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Mercedes bi, prema ovoj odluci, do kraja desetljeća iz soje ponude izbacio sve karavane, počevši s modelom CLA Shooting Brake, koji će zadnju verziju dobiti 2025. godine. E klasa, koju do 2030. očekuje redizajn, u novoj gami neće nuditi karavansku izvedbu, a za sada nije poznato do kada će se lanjski model karavana C klase nalaziti u ponudi.

Ukidanje karavanskih izvedbi i veći fokus na SUV-ove ima smisla i kad je riječ o elektrifikaciji. Naime, povišeno podvozje nudi više prostora za smještaj baterija, koje se obično nalaze u podnici vozila, pa dizajnerima viši položaj nudi veću slobodu u kreiranju karoserije i unutrašnjosti. Stoga bi se dio kupaca ranije zainteresiranih za karavane mogao okrenuti i novim, povišenim limuzinama, koje će Mercedes neizbježno imati u ponudi, a koje će biti prijelazni oblik između klasične limuzine i SUV-a.

YouTube MP3 - Hotmail
1