Mercedes-Benz Vision Urbanetic – vizija električne i autonomne budućnosti

Mercedes-Benz Vision Urbanetic – vizija električne i autonomne budućnosti

Mercedes-Benz je predstavio novi konceptni model Vision Urbanetic koji zamagljuje liniju između putničkih i komercijalnih vozila. Svojevrsni švicarski nož cestovnog prometa ovo je električno pokretano i autonomno upravljano višenamjensko vozilo koje “eliminira razliku između prijevoza osoba i prijevoza robe.”

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, Vision Urbanetic je platforma na koju se može postaviti transportni modul za prijevoz raznih vrsta robe ili onaj za prijevoz putnika. U Mercedesu smatraju da bi ovakva vozila mogla u skoroj budućnosti jednako uspješno zadovoljiti potrebe najrazličitijih korisnika, a ujedno smanjiti broj vozila na prometnicama što bi u konačnici pozitivno utjecalo na kvalitetu života u velikim gradovima.

Dakle, Vision Urbanetic se temelji na električno pokretanoj šasiji s različitim “karoserijskim nastavcima”. Modul za prijevoz putnika može primiti do 12 osoba, a komercijalni modul do 10 EPAL paleta. Riječ je o odličnom rezultatu za vozilo ukupne duljine od 5,14 m, dok je transportni modul dugačak 3,7 m, a obujam mu iznosi 10 m3.

Moduli se mogu mijenjati ručno ili automatski, a platforma se dakako i sama može prevesti na drugu lokaciju na kojoj je potrebna. Zahvaljujući “inteligentnom sustavu sposobnom učiti potrebe određenog područja” Vision Urbanetic može i sam odlučivati o svom položaju, odnosno upotrebi. Primjerice, u vrijeme kada se na određenom mjestu nalazi više ljudi, više vozila može samo otići na tu lokaciju kako bi zadovoljilo trenutno povećanu potrebu za prijevozom putnika.

Možda bi u skoroj budućnosti ovakva vozila uistinu mogli vidjeti na prometnicama.

Podijeli:
1