Mercedes-Benz S klasa sa sustavom autonomnog upravljanja treće razine

Mercedes-Benz S klasa sa sustavom autonomnog upravljanja treće razine

Sustavi autonomnog upravljanja će uskoro postati jedna od glavnih odrednica luksuznih automobila, a čini se kako trenutno Audi vodi u ovoj utrci s obzirom da je novi A8 opremljen ovim sustavom treće razine. Mercedes je pak pionir u sustavima polu-autonomnog upravljanja s obzirom da je među prvima uveo prilagodljivi tempomat prije više od desetljeća pa neće mirno sjediti i gledati kada je riječ o daljnjim koracima na ovom području.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, mercedesov šef za istraživanje i razvoj Ola Källenius je u svom posljednjem intervjuu izjavio kako će Mercedes za otprilike tri do četiri godine imati za tržište spreman sustav autonomnog upravljanja četvrte i pete razine, no prije toga će do 2020. kupcima ponuditi sustav treće razine. Dakako, prvi koji će dobiti ovaj sustav će biti S klasa kao predvodnik mercedesove ponude.

Treća razina ukratko podrazumijeva da će vozilo moći samo upravljati sobom na duljim relacijama, a u slučaju potrebe će vozača na vrijeme upozoriti da je vrijeme da preuzme upravljanje. Ukoliko se to ne dogodi vozilo će biti sposobno sigurno se zaustaviti.

Källenius je već ranije najavio da su sustavi četvrte i pete razine jako skupi te da ih Mercedes prvenstveno razvija za usluge taksija jer bi uvelike povisili cijenu vozila za privatne korisnike.

Podijeli:
1