Mercedes-Benz predstavio svoj novi SUV – GLB

Mercedes-Benz predstavio svoj novi SUV – GLB

Mercedes je napokon predstavio svoj dugo očekivani SUV/crossover novitet, model GLB. Iako je službena premijera odrađena u SAD-u, na priloženim službenim fotografijama i video zapisu možemo vidjeti nama vrlo dobro poznatu pozadinu na kojoj se izmjenjuju uglavnom Velebit i Pag.

Kao što mu i samo ime govori GLB će se u poprilično bogatoj mercedesovoj SUV/crossover ponudi smjestiti između modela GLA i GLC, a to potvrđuju i njegove dimenzije koje ga smještaju upravo na taj položaj. Međuosovinski razmak od 2830 mm je bio dovoljan da Mercedes kupcima ponudi i opcijsku izvedbu ovog automobila sa sedam sjedala.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tada će se u trećem redu nalaziti dva dodatna i u podnicu sklopiva sjedala. Za putnika na njima Mercedes je pripremio bočne zračne zavjese, držače za čaše, prostora i pretince za ostavu manju stvari USB-C priključke i sl. Za očekivati je da će treći red biti prvenstveno namijenjen nižim putnicima, odnosno djeci.

Ako kupcima ne trebaju tri reda sjedala, onda će moći kupiti GLB u klasičnom izdanju sa dva reda, odnosno pet sjedala. Tada će stražnja klupa, odnosno njeni nasloni biti preklopivi u omjeru 40:20:40. Dodajmo i da su ta tri naslona neovisno podesivog nagiba što će putnicima otraga osigurati dodatnu razinu komfora. U ovoj konfiguraciji sjedala stražnje klupe su i uzdužno pomična kako bi se osigurao dodatni prostora za koljena.

Kako se i očekivalo vanjski dizajn ovog automobila je gotovo identičan nedavnom najavom konceptu. Eksterijerom dominira robusniji prednji kraj s četvrtastim svjetlima i nekoliko izvedbi maske motora, ovisno o verziji modela. Nadalje, GLB je standardno opremljen s krovnim nosačima, zatitnim oblogama donjih dijelova karoserije i sl, a kupcima će biti dostupni LED High Performance prednja svjetla i LED prednje maglenke.

Unutrašnjost se pak uvelike ugledala na A B klasu te u osnovi slijedi recentniji mercedesov dizajn kokpita. Ovaj model se može pohvaliti i posljednjom generacijom infotainmenta MBUX koji dolazi s parom velikih zaslona, standardno 2 x 7 inča i opcijski 2 x 10,25 inča. Tu je cijela serija naprednih sustava pomoći vozaču, a kupci će moći dodatno personalizirati vozilo. U ponudi će se nalaziti i mercedesov 4Matic sustav pogona na sva četiri kotača sa četiri načina rada i sustavom promjenjive raspodjele okretnog momenta.

Za sada je poznato kako će prilikom lansiranja ovaj model biti dostupan u dvije izvedbe. Točnije, kupcima će na raspolaganju stajati GLB 250 i GLB 250 4Matic koje će pokretati 2,0-litreni 4-cilindrični turbo snage 223 KS i najvećeg okretnog momenta od 350 Nm. Ovaj će motor biti uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, a 4Matic izvedba će do 100 km/h ubrzavati za oko 7 sekundi.

Ponuda će uskoro biti proširena, a u konačnici se očekuju i AMG izvedbe. Cijene svih modela će postati poznate uskoro, a početak prodaje se može očekivati u narednim mjesecima, svakako prije kraja godine.

Podijeli:
1