Mercedes-Benz predstavio novi GLE

Mercedes-Benz predstavio novi GLE

Nakon iscrpne najavne kampanje Mercedes je napokon predstavio novu GLE klasu koja će premijerno nastupiti na ovogodišnjem pariškom auto salonu. Već je na prvi pogled jasno kako je riječ o novom modelu značajno drugačijeg vanjskog i unutrašnjeg dizajna, a pored toga tu su napredna i bogata oprema te snažna motorizacija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vanjštinu karakteriziraju nova prednja i stražnja svjetla, nova maska motora, novi set kotača veličine između 18 i 22 cola, novi branici i sl. GLE je opremljen posljednjom generacijom mercedesovog infotainment sustava MBUX, a čiju osnovu čine dva velika 12,3-inčna zaslona koja su dio standardne opreme. Novi GLE će se moći pohvaliti 80 mm duljim međuosovinskim razmakom što će se prvenstveno osjetiti na povećanju ponude prostora unutar putničke kabine. Kupcima su dostupna i opcijska dva sjedala koja će omogućiti da se u GLE smjesti sedam osoba. Zapremina prtljažnika je narasla na 825, odnosno 2055 l kada se preklope nasloni stražnje klupe.

Kada je riječ o motorizaciji GLE će isprva biti isključivo dostupan sa 6-cilindričnim motorom obujma 3,0 litre te snage 367 KS i najvećeg okretnog momenta od 500 Nm. Konkretnije, radit će se o izvedbi GLE 450 4Matic koja će biti opremljena 48 voltnim električnim sustavom te EQ Boostom koja kratkotrajno omogućuje dodatnu snagu od 25 KS te najveći okretni moment od 250 Nm.

Uskoro će ponuda biti proširena s par dizelskih i plug-in hibridnih verzija, a u ponudi će se vjerojatno naći i 4-cilindrični motori. Sve verzije ovog modela će biti standardno opremljene 9-stupanjskim 9G-tronic mjenjačem koji omogućuje različitu isporuku momenta na osovine ovisno o potrebi.

Bogata ponuda naprednih sustava pomoću vozaču će uključivati sustave poput Active Distance Assist Distronic, Active Stop-and-Go Assist, Active Steering Assist, Active Distance Assist, Active Brake Assist, Active Blind Sport Assist i sl, a tu je i E-Active Body Control sustav aktivnog zračnog ovjesa koji će uvelike doprinijeti stabilnosti i sigurnosti vozila, kao i komfornijoj vožnji. Tu je i opcijski Trailer Manoeuvring Assist koji može preuzeti upravljanje vozilom koje vuče prikolicu prilikom parkiranja pri brzinama do 5 km/h.

Mercedes GLE će na tržišta stići početkom iduće godine, a proizvodnja će biti povjerena mercedesovim američkim pogonima u Tuscaloosi, u Alabami.

Podijeli:
1