Mercedes-Benz predstavio novi CLA

Mercedes-Benz predstavio novi CLA

Mercedes je u Las Vegasu na upravo otvorenom CES-u predstavio novu generaciju modela CLA. Novi model je svojim dinamičnim i elegantnim dizajnom postao svojevrsni baby CLS pa je za vjerovati kako će se još više svidjeti kupcima nego što je to bio slučaj s njegovim prethodnikom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, ova kompaktna tzv. kupeovska limuzina je dugačka 4688 te široka 1830 mm, a to ga čini 48 mm duljim te 53 mm širim od prethodnika, dok je međuosovinski razmak produžen za 30 mm. Kao što se može očekivati veće vanjske dimenzije su rezultirale većom ponudom prostora unutar putničke kabine. Zapremina prtljažnika je smanjena za 10 l i sada iznosi 460 l.

Uz produženi međuosovinski razmak treba spomenuti i prošireni trag kotača (za 63 mm sprijeda i 53 mm otraga) te sniženo težište jasno je kako će novi model svojim vozačima ponuditi osjetno naprednija vozna svojstva. U Mercedesu čak tvrde kako je novi CLA glede voznih svojstava njihov najkvalitetniji automobil iz kompaktne ponude, a to dijelom treba zahvaliti i novom ovjesu.

Druga generacija modela CLA je debitirala u izvedbi CLA 250 koju pokreće 2,0-litreni turbo 4-cilindrični benzinac snage 225 KS te najvećeg okretnog momenta od 350 Nm. Ovaj je motor uparen sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke.

Mercedes prilikom ovog predstavljanja nije ulazio u detalja oko ostatka motorizacije, no potvrđeno je da će CLA preuzeti većinu motora iz A klase. Isto vrijedi i za ponudu ručnih i automatskih mjenjača, kao i za dostupnost 4Matic sustava pogona na sva četiri kotača.

Većina interijera je preuzeta iz A klase, a tu je i infotainment sustav MBUX s dva zaslona (instrumentna ploča i središnji zaslon) i mogućnošću glasovnog upravljanja i upravljanja putem gestikulacije. Standardnu opremu čine dva 7-inčna zaslona, no kupcima će biti ponuđeni i veći opcijski 10,25-inčni zasloni. Nadalje, novi će CLA biti bogato opremljen sigurnosnim sustavima i sustavima pomoći vozaču, uključujući i polu-autonomne sustave poput sustava aktivnog kočenja u nuždi, aktivnog tempomata, sustava održavanja vozila u voznoj traci i sl.

Prodaja novog Mercedesa CLA će na europskim tržištima započeti u svibnju ove godine, a netom prije toga bi trebali saznati konkretnije informacije o cijenama.

YouTube MP3 - Hotmail
1