Mercedes-Benz predstavio konceptni GLB – uskoro produkcijska izvedba

Mercedes-Benz predstavio konceptni GLB – uskoro produkcijska izvedba

Mercedes je na auto salonu u Šangaju predstavio model GLB, odnosno baby G klasu. Službeno govoreći riječ je o najavnom konceptu, no razlike između ovog i konačnog produkcijskog automobila će biti minimalne. Dodajmo i da je potvrđeno kako će serijski model premijeru imati ovog ljeta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ova studija je dakle najava novog kompaktnog SUV-a koji će se u mercedesovoj ponudi smjestiti između modela GLA i GLC. Za razliku od svoje braće koja su vizualno elegantniji modeli s očitom prvenstveno gradskom namjenom, GLB je robusniji i odvažniji te praktičniji. Otud mu i nadimak baby G klasa. Ako ovdje prikazanom modelu oduzmete off-road gume i bi-color kotače, dodatnu zaštitnu plastiku te krovna LED svjetla i kutiju dobit ćete konačni serijski proizvod.

GLB je dimenzija 4634 x 1890 x 1900 mm, a međuosovinski razmak mu iznosi 2829 mm. U njegovu se unutrašnjost može smjestiti do sedam putnika u tri reda sjedala. Većina interijera je preuzeta od A klase, uključujući i dva prednja zaslona te infotainment sustav MBUX. S obzirom da je riječ o salonskom automobilu unutrašnjost je presvučena kožom, a tu je i više raznih ukrasnih elemenata.

Treći red sjedala se dakako može spustiti u podnicu kako bi se osigurala veća zapremina prtljažnika, a kada su podignuta na njima se mogu smjestiti dvije osobe “srednje visine.” Drugi red sjedala se može pomicati za 140 mm, 90 mm prema naprijed i 50 mm prema otraga u odnosu na početni položaj. Tako se prema potrebi može osigurati više prostora za noge u drugom redu ili u trećem redu, odnosno prtljažniku.

Konceptni GLB pokreće 2,0-litreni (M260) turbo 4-cilindrični benzinski motor. Ovaj pogonski stroj razvija snagu od 225 KS te najveći okretni moment od 350 Nm. Spomenuta snaga i moment se na podlogu prenose putem 8-stupanjskog automatskog mjenjača s dvije spojke te 4Matic sustava pogona na sva četiri kotača.

Prvi javni nastup za široke mase će vjerojatno biti onaj na frankfurtskom auto salonu u prvoj polovici rujna, no sasvim je izgledno da će Mercedes organizirati posebnu priredbu i prije toga na kojoj će ovaj automobil biti premijerno predstavljen. Na kraju još dodajmo da je iz Mercedesa potvrđeno da će 2021. na tržište stići i električno pokretana izvedba, odnosno model EQB.

YouTube MP3 - Hotmail
1