Mercedes-Benz potvrdio – nova S klasa dolazi 2020. s autonomnim upravljanjem

Mercedes-Benz potvrdio – nova S klasa dolazi 2020. s autonomnim upravljanjem

Mercedes dakako već neko vrijeme radi na razvoju sljedeće generacije S klase, a daimlerov sljedeći šef Ola Källenius je objavio da će ovaj automobil biti opremljen sustavom autonomnog upravljanja treće razine. Također, Källenius je potvrdio kako su prve isporuke sljedeće S klase predviđene za 2020.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Isprva će se raditi o sustavu koji će biti dio opcijske opreme, a Källenius dodaje da je riječ o tehnologiji koja će se brzo proširiti ostatkom mercedesove ponude. Treću razinu autonomnog upravljanja ukratko možemo opisati kao sustav koji ne zahtijeva od vozača nadziranje okoline automobila, no vozač mora u svakom trenutku biti spreman da nakon upozorenja preuzme upravljanje vozilom.

Treća razina se naziva “Uvjetovana automatizacija” jer dakle omogućuje autonomno upravljanje vozilom u određenim uvjetima. U odnosu na drugu razinu, u kojoj vozač mora biti uključen u upravljanje vozilom i stalno nadzirati okolinu, riječ je o velikom koraku naprijed. Što se konkurencije tiče recimo da je Audi svoj sustav treće razine predstavio nedavno s novim A8, a BMW, koliko je trenutno poznato, planira učiniti taj korak tijekom 2021. s modelom iNext.

O samoj novoj S klasi za sada nema konkretnijih informacija. Drugim riječima, za sada znamo kako vanjski dizajn neće donijeti prevelike novosti, da će unutrašnjost biti još luksuznija i naprednije opremljena i sl. Što se pogonskih sklopova tiče može se očekivati daljnja elektrifikacija ponude.

Podijeli:
1