Mercedes-Benz – odobreno autonomno parkiranje 4 razine

Mercedes-Benz – odobreno autonomno parkiranje 4 razine

Veći broj proizvođača radi na sustavu autonomnog parkiranja svojih vozila, no Bosch i Daimler, odnosno Mercedes su prvi čiji je sustav autonomnog upravljanja 4 razine odobren od strane vlasti. Konkretnije, riječ je dakako o njemačkim vlastima, a odobren je sustav upotrebe ovog sustava kod autonomnog parkiranja u garaži mercedesovog muzeja u Stuttgartu.

Sustav autonomnog parkiranja omogućuje vozaču da nakon što uđe u garažu, napusti vozilo i putem mobitela naredi automobilu da se parkira. Automobil se tada samostalno odveze do slobodnog parkirnog mjesta i parkira se. Kada posjetitelj napušta muzej dovoljno je putem mobitela pozvati vozilo koje će ga pokupiti na za to određenoj lokaciji unutar garaže.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Cijela garaža je opremljena raznim senzorima koji omogućuju vozilu lakše manevriranje kroz garažu, a ako bi automobil naišao na bilo kakvu prepreku odmah bi se samo zaustavilo. Ovaj je ustav u razvoju od 2015, a od 2017. su se provodio pilot program. Ova je usluga bila ponuđena posjetiteljima od 2018, no zbog potreba sigurnosti u vozilu je ostajao vozač muzeja.

Od sada više nema potrebe za vozačem jer su gradske vlasti Stuttgarta i pokrajinsko ministarstvo prometa Baden-Württemberga, uz suradnju s TÜV Rheinland, odobrili korištenje ovog sustava za svakodnevnu upotrebu.

Podijeli:
1