Mercedes-Benz odlučan u nastavku razvoja gorivih ćelija

Mercedes-Benz odlučan u nastavku razvoja gorivih ćelija

Glavna mercedesova briga trenutno je lansiranje i razvoj novih električnih baterijsko pokretanih automobila, no prema posljednjim izvještajima u Stuttgartu su odlučili nastaviti i s razvojem tehnologije gorivih ćelija, odnosno pogonskih sklopova koji koriste vodik. Budući daimlerov predsjednik Ola Källenius je potvrdio privrženost nastavku razvoja dotične tehnologije, no naglašava trenutni prioritet baterijskih električnih pogona.

Källenius ističe da je upravo Mercedes veteran gorivih ćelija s obzirom da ima iskustvo s njima dulje od 25 godina, a upravo je GLC F-Cell dokaz razvoja i mogućnosti te tehnologije, odnosno činjenice da ista funkcionira u “real-life” uvjetima. Nadalje, navodi kako je trenutno nemoguće gurati obje tehnologije pa su jeftiniji i manje kompleksni baterijski pogoni dobili prednost, no da treba biti spreman u budućnosti i na potencijalnu zamjenu mjesta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako bi se osigurao daljnji razvoj tehnologije gorivih ćelija potrebno je pronaći im primjenu, a Källenius smatra da su idealan kandidat komercijalna vozila, puno više nego što bi to bila putnička. Sam pogonski sklop mora postati jednostavniji, manji i jeftiniji prije nego što se dodatno raširi kroz putničku ponudu.

Mercedes nije usamljen u svojim razmišljanjima s obzirom da razni drugi proizvođači također ustraju u razvoju vodikovih gorivih ćelija, poput Grupe VW, BMW-a, Honde, Hyundaija i sl.

Podijeli:
1