Mercedes-Benz odlučan u nastavku razvoja gorivih ćelija

Mercedes-Benz odlučan u nastavku razvoja gorivih ćelija

Glavna mercedesova briga trenutno je lansiranje i razvoj novih električnih baterijsko pokretanih automobila, no prema posljednjim izvještajima u Stuttgartu su odlučili nastaviti i s razvojem tehnologije gorivih ćelija, odnosno pogonskih sklopova koji koriste vodik. Budući daimlerov predsjednik Ola Källenius je potvrdio privrženost nastavku razvoja dotične tehnologije, no naglašava trenutni prioritet baterijskih električnih pogona.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Källenius ističe da je upravo Mercedes veteran gorivih ćelija s obzirom da ima iskustvo s njima dulje od 25 godina, a upravo je GLC F-Cell dokaz razvoja i mogućnosti te tehnologije, odnosno činjenice da ista funkcionira u “real-life” uvjetima. Nadalje, navodi kako je trenutno nemoguće gurati obje tehnologije pa su jeftiniji i manje kompleksni baterijski pogoni dobili prednost, no da treba biti spreman u budućnosti i na potencijalnu zamjenu mjesta.

Kako bi se osigurao daljnji razvoj tehnologije gorivih ćelija potrebno je pronaći im primjenu, a Källenius smatra da su idealan kandidat komercijalna vozila, puno više nego što bi to bila putnička. Sam pogonski sklop mora postati jednostavniji, manji i jeftiniji prije nego što se dodatno raširi kroz putničku ponudu.

Mercedes nije usamljen u svojim razmišljanjima s obzirom da razni drugi proizvođači također ustraju u razvoju vodikovih gorivih ćelija, poput Grupe VW, BMW-a, Honde, Hyundaija i sl.

Podijeli:
1