Mercedes-Benz i Volvo bi mogli dijeliti motore?

Mercedes-Benz i Volvo bi mogli dijeliti motore?

Vlasnik kineskog Geelya Li Shufu je nedavno kupio 9,69% udjela u Daimler AG-u, a navodno mu je cilj osigurati partnerstvo između ova dva proizvođača automobila, što posredno znači i suradnju između Mercedesa i Volva. Prvi je dakako u vlasništvu Daimlera, a drugi Geelya.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prema navodima insajdera ova vijest nije s osobitim oduševljenjem prihvaćena među pojedinim vodećim ljudima kako njemačke tako I švedske marke automobile. Konkretnije jedan od mercedesovih vodećih ljudi je tada komentirao kako će Mercedes biti zainteresiran za suradnju s win-win rezultatom, a davanje mercedesove tehnologije Geelyu i Volvu nije win-win.

Najnoviji izvještaji kažu kako su odnosi sada malo zatoplili pa bi ova dva proizvođača zajedničkim snagama u budućnosti trebali razviti platformu za električna vozila, a mogli bi biti zainteresirani i za zajednički razvoj i proizvodnju električnih baterija.

Nadalje, ovo partnerstvo bi moglo otvoriti vrata i budućem dijeljenju motora, odnosno upotrebi mercedesovih pogonskih sklopova u modelima Volva. Daimler je navodno otvoren i za mogućnosti dublje, odnosno šire suradnje i dijeljenju drugih komponenti.

Također, izvještaji kažu i da bi Daimler mogao kupiti manji udio u Volvu što bi bio prije svega pokazatelj dobre volje i želje za suradnjom.

Reuters je kontaktirao obje strane za komentar iz Volva su odbili komentirati, dok je iz Daimlera cijela priča odbačena kao čista spekulacija.

Podijeli:
1