Mercedes-Benz GLB stiže u Šangaj, uskoro i EQB

Mercedes-Benz GLB stiže u Šangaj, uskoro i EQB

Mercedes je službeno potvrdio kako će na skorašnjem šangajskom auto salonu predstaviti novi near-production koncept s kojim će najaviti produkcijsku izvedbu svog novog crossovera. Riječ je o modelu GLB, a vijest je popraćena teaserom na kojem se vidi dio kokpita ovog vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Teaser otkriva skoro produkcijski interijer kojim dominira široki zaslon s dual-screen prikazom koji se proteže iznad upravljača i središnje konzole. Ovakvo rješenje “ujedinjuje” instrumentnu ploču i središnji zaslon infotainmenta. U ovom slučaju radi se dakako o mercedesovom sustavu MBUX.

Na središnjoj konzoli se vide i tri otvora za ventilaciju, postavke za kontrolu klime te veliki prostor za odlaganje. Studija također dobiva trokraki višenamjenski upravljač, električno podesiva prednja sjedala s memorijskom funkcijom i drugu bogatu opremu.

Podsjetimo, GLB je novi mercedesov subkompaktni crossover koji će se smjestiti između modela GLA i GLC. Svojom kutijastom vanjštinom GLB bi trebao biti osjetno robusnijeg dizajna od primjerice modela GLA. Nešto kao manji nasljednik ranijeg modela GLK, koji je pak sam preimenovan u GLC.

Motorizaciju ovog automobila će činiti nekoliko benzinskih i dizelskih 4-cilindričnih pogonskih strojeva preuzetih iz ostalih mercedesovih kompaktnih vozila. Izgledno je da će se u ponudi naći i dvije AMG izvedbe, GLB 35 i GLB 45 snage preko 300, odnosno 400 KS.

Također, ponuda modela GLB će biti i elektrificirana pa će kupcima biti dostupan prvo hibrid, a potom i električna izvedba, vjerojatno pod oznakom, EQB. Očekuje se da će ovaj automobil svojim kupcima ponuditi autonomiju od oko 500 km, a pogonski bi sklop trebao biti gotovo identičan onom u već potvrđenom modelu EQA. Drugim riječima, dva električna motora (po jedan na svakoj osovini) te litij-ionske baterije.

Spomenuti hibrid će biti plug-in hibrid (benzin-struja) s električnom autonomijom od oko 100 km. Ovaj PHEV će navodno koristiti 4-cilindrični 2,0-litreni benzinac uparen s dva električna motora. Jedan će biti integriran s mjenjačem i biti zadužen za prednju osovinu, a drugi će biti smješten otraga i pokretat će stražnje kotače. Baterije će biti smještene u podnicu.

Mercedes bi konačnu produkcijsku izvedbu modela GLB trebao predstaviti već ovog rujna, tijekom sajma automobila u Frankfurtu. Nedugo poslije toga, najkasnije u prvoj polovici 2020, će započeti prodaja.

1