Mercedes-Benz: ABS navršio 40 godina

Mercedes-Benz: ABS navršio 40 godina

Prije četiri desetljeća svijetu je ponuđen tada revolucionarni sustav koji je automobile širom svijeta učinio osjetno sigurnijim. Radi se i sustavu protiv blokiranja kotača uslijed kočenja, odnosno Antiblockiersystem-u ili popularnije ABS-u.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Mercedes i Bosch su ABS premijerno predstavili krajem kolovoza 1978, a u komercijalnu upotrebu je ušao već do kraja te iste godine. Točnije, ABS je po prvi put postao dostupan u S klasi W116 čija je prodaja počela prije kraja 1978. Dvije godine kasnije ABS je bio dostupan kao opcija u baš svim mercedesovim putničkim modelima, a od 1981. i u svim komercijalnim vozilima. Od listopada 1992. ABS je postao dio standardne opreme svih mercedesovih automobila.

Prije pojave ABS-a upravljanje automobilom za vrijeme snažnog kočenja je predstavljalo značajan sigurnosni rizik posebno na skliskim podlogama. Svojevremeno Mercedes je ovaj sustav svojim kupcima pojasnio na sljedeći način: “ABS koristi kompjuter koji nadzire promjene u brzini rotacije kotača tijekom kočenja. Ako se ta brzina naglo smanji (kao što je moguće kod kočenja na skliskim podlogama) i pojavi se rizik blokiranja kotača kompjuter će smanjiti pritisak kočenja. Kotač će ponovno ubrzati pa će se pritisak kočenja ponovno povećati. Ovaj se proces odvija nekoliko puta u sekundi.

Time je dakle omogućeno snažno kočenje i na skliskim podlogama uz zadržavanje kontrole nad putanjom vozila s obzirom kako upravljanje vozilom nije kompromitirano blokiranim prednjim kotačima.

Podijeli:
1