Mercedes-AMG predstavio novu liniju 53

Mercedes-AMG predstavio novu liniju 53

Mercedes je u Detroitu na trenutnom NAIAS-u predstavio novu AMG-ovu liniju pod oznakom 53, a konkretnije riječ je o modelima CLS, E klase Coupe i Cabriolet koji su ujedno i prvi AMG-ovi modeli s elektrificiranim pogonskim sklopovima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, ove automobile pokreće hibridni pogonski sklop (tzv. blagi hibrid) čiju osnovu čini 3,0-litreni 6-cilindrični motor snage 435 KS i najvećeg okretnog momenta od 520 Nm koji je uparen s EQ Boost elektropokretačem / elektrogeneratorom koji trenutno može isporučiti dodatnu snagu od 16 kW, odnosno 22 KS te najveći okretni moment od 250 Nm.

EQ Boost je dio 48-voltnog električnog sustava, a svakako vrijedi reći i da su ovi modeli opremljeni 9-stupanjskim AMG Speedshift TCT automatskim mjenjačem te Performance 4Matic+ prilagodljivim sustavom pogona na sva četiri kotača koji omogućuje i izbor pogona samo na stražnje kotače.

Nadalje, AMG je spomenuti redni 6-cilindrični motor opremio s jednim konvencionalnim turbopunjače te električnim kompresorom, dok je EQ Boost jedinica smještena između motora i mjenjača. Električni kompresor u suradnji s EQ Boostom eliminira tzv. turbo rupu, a općenito su povećane performanse te smanjena potrošnja ovog pogonskog sklopa.

Konkretnije, CLS 53 će do 100 km/h ubrzati za 4,5 sekundi i dosegnuti najveću brzinu od 270 km/h, dok će mu se mješovita potrošnja kretati oko 8,5 l/100 km.

Vozač će moći izabrati između pet različitih načina rada pogonskog sklopa (Eco, Comfort, Sport, Sport+ i Individual), a svakako trebao spomenuti i kako je prilagodljivi ovjes ovih automobila dodatno dorađen za optimalnu izvedbu bilo da vozač želi udobnost ili sportski doživljaj za upravljačem.

Bogata sigurnosna i infotainment oprema, razni dodaci vanjštine i interijera, izbor raznih boja, presvlaka i naplataka te drugi slični detalji zaokružuju ponudu linije 53, a na kraju još dodajmo kako bi ovi modeli navodno na europska tržišta trebali pristići u drugoj polovici godine. Također, očekuje se i širenje linije 53, no čini se ne i na S klasu.

Podijeli:
1