Mercedes-AMG neće dopustiti preprodaju modela Project One

Mercedes-AMG neće dopustiti preprodaju modela Project One

Mercedes je krajem prošle godine na frankfurtskom auto salonu predstavio model Project One. Riječ je o sportskom automobilu čije će isporuke krenuti tijekom sljedeće godine i bit će proizvedeno svega 275 primjeraka. Dakako, svi su već zakapareni unatoč cijeni od oko 2,5 milijuna Eura, a sada doznajemo da Mercedes-AMG budućim vlasnicima neće dopustiti preprodaju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, njemački Auto Motor und Sport javlja kako postoje ugovorne klauzule koje sprečavaju buduće vlasnike da brzo preprodaju svoje primjerke modela Project One i tako ostvare brzu zaradu. Naime, cijena ovog vozila bi s obzirom na ograničenost proizvodne serije svakako s lakoćom premašila onu koju su prvotni kupci platili tvornici. Ovakva praksa nije posebna novost s obzirom da su slične poteze vukli u Aston Martinu, Fordu i sl.

Podsjetimo, Project One pokreće cestovnoj upotrebi prilagođeni hibridni pogonski sklop iz F1 modela čiju osnovu čine 1,6-litreni V6 turbo snage oko 1000 KS (koji će zahtijevati temeljitu obnovu svakih 50.000 km) te četiri električna motora. Dva prednja električna motora su zadužena za prednje kotače, treći je električni motor integriran u turbopunjač, a četvrti je izravno priključen na spomenuti 1.6. Svaki od prednjih motora razvija snagu od 120 kW, odnosno 163 KS, istu snagu razvija i električni motor na benzincu, dok je onaj u turbopunjaču snage 90 kW, odnosno 122 KS.

Osnovu vozila čini snažni monocoque izrađen od ugljičnih vlakana, a spomenimo i kako je Project One zahvaljujući svojim litij-ionskim baterijama sposoban odraditi 25 električnih kilometara. Uz vrhunsku aerodinamiku i masu od oko 1.300 do 1.400 kg u Mercedesu kažu kako će ovaj model biti sposoban nadmašiti 350 km/h, a do 100 km/h će ubrzavati za oko 2,5 sekundi, dok će mu do 200 km/h trebati manje od šest sekundi.

YouTube MP3 - Hotmail
1