McMurtry Spéirling Pure: rekorder Goodwooda bit će u prodaji

McMurtry Spéirling Pure: rekorder Goodwooda bit će u prodaji

Maleni električni bolid, koji se lani proslavio rekordnim rezultatima na Festivalu brzine u Goodwoodu, dobit će i komercijalnu verziju, legalnu za cestu, s cijenom od gotovo milijun eura bez poreza

Prošle godine na Festivalu brzine u Goodwoodu rekord staze odnio je maleni električni fancar, bolid McMurtry Spéirling, načinjen upravo kako bi poslužio za jurnjavu po uskim i zavojitim stazama. Koristeći veliki ventilator straga za stvaranje potiska (downforcea), čak i kada stoji, uz dodatak elektromotora snage 1.000 KS, za gotovo sekundu je “skinuo” rekord Goodwooda. No, u britanskoj kompaniji McMurtry Automotive ne misle stati samo na obaranju rekorda i pokaznim modelima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Objavljeno je, naime, kako je Spéirling dostupan i u komercijalnoj inačici Pure, koja će biti proizvedena u 100 primjeraka. Validacijski će prototip biti prikazan na ovogodišnjem Festivalu brzine, pretprodukcijski prototipi bit će otkriveni nagodinu, a prve isporuke finalne verzije kupcima će stići tijekom 2025. godine. Značajna je razlika od trkaćeg modela što će ovaj biti legalan za vožnju cestom.

McMurtry Spéirling Pure dug je tek 3,45 metra, a u njemu ima mjesta tek za vozača. Baterija od 60 kWh puni se za 20-ak minuta brzim punjačem, a omogućit će do 10 krugova jurnjave po trkaćoj stazi nalik britanskom Silverstoneu.

Za tisuću “konja” i bolid mase manje od tone, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za oko 1,4 sekunde (u idealnim uvjetima) te najvišu brzinu od nešto preko 300 km/h, kupci će morati izdvojiti 820.000 funti – dakle, oko 950.000 eura, plus porezi i ostala davanja.

YouTube MP3 - Hotmail
1