McLaren: sintetička goriva alternativa su električnom pogonu

McLaren: sintetička goriva alternativa su električnom pogonu

Kako bi smanjili negativan ekološki utjecaj svojih automobila, a da ne moraju prijeći na električni pogon, u McLarenu su odlučili istražiti mogućnost pogona na sintetička goriva koja bi bila ekološka, a zadržali bi se motori s unutarnjim izgaranjem

Klasični motori s unutarnjim izgaranjem fosilnih goriva sve više su pod pritiskom regulative i ekoloških aktivista, pa se proizvođači automobila okreću hibridnim ili potpuno baterijskim električnim pogonima. Među njih se već sada svrstava McLaren sa svojim modelom P1, no u ovoj kompaniji ne misle da bi superautomobili sutrašnjice trebali biti isključivo na struju. Naprotiv, oni smatraju da motori s unutarnjim izgaranjem imaju budućnost – samo ne u kombinaciji s fosilnim gorivima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Šef operacija McLarena Jens Ludmann za Autocar je izjavio kako njegova kompanija planira izraditi prototip automobila kojeg bi pokretao motor pogonjen sintetičkim gorivom. Smanjilo bi to negativan ekološki utjecaj i emisiju štetnih plinova, i moglo bi biti dobra alternativa baterijama kao izvoru energije.

Tehnologija sintetičkih goriva i dalje je u razvoju, kaže Ludmann, a ako se ista mogu proizvoditi uz pomoć ekološke solarne energije tim bolje – ta kombinacija je nešto što bi moglo donesti značajne koristi i što u McLarenu žele dodatno istražiti. Mišljenja su da bi postojećim motorima na fosilna goriva trebale tek manje modifikacije kako bi se prebacili na sintetička goriva, i da bi se cijela stvar mogla isplatiti. Kada? To nije prognozirao.

Podijeli:
1