McLaren planira prelazak na hibridne V6 pogonske sklopove

McLaren planira prelazak na hibridne V6 pogonske sklopove

McLaren se do sada pokazao odličnim u “recikliranju” komponenti u razvoju i proizvodnji svojih automobila, a to posebno vrijedi za bi-turbo V8 motor koji se nalazi u svim modelima, ali u izvedbama različite snage. Sada se pak čini kako će budućnost biti u V6 motoru koji bi prvo trebao pokretati sljedeću generaciju linije Sports Series.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Mclarenov šef Mike Flewitt je u svom posljednjem intervjuu izjavio da su McLarenu jedino bitne performanse, a ne je li riječ o 12, 10, 8 ili 6-cilindričnom motoru. Flewitt je svjestan da entuzijasti, poput i njega samog, vole V12 motore s ručnim mjenjačem, no riječ je o tehnologiji koja je “zastarjela prije 20 godina”.

Budućnost je očito u elektrifikaciji pogonskih sklopova, a kako bi se zadržale vrhunske performanse i osjećaj za upravljačem bit će potrebno održati masu vozila što je moguće manjom. Jedna od stavki na kojima se mogu uštedjeti kilogrami je svakako i motor pa bi manji V6 uz pomoć električnog motora svakako mogao zamijeniti V8 koji trenutno pokreće modela 540C i 570S.

S obzirom da su spomenuti modeli na tržište stigli relativno nedavno na hibridne V6 McLarene ćemo još pričekati i to vrlo vjerojatno do 2020. kada s radom započnu novi proizvodni pogoni u Sheffieldu.

Što se samog V6 motora tiče u McLarenu imaju nekoliko mogućnosti. Naime, mogu razviti u potpunosti novi pogonski stroj, mogu preraditi posljednju verziju svog 4,0-litrenog V8 iz modela 720S, a svakako postoji mogućnost da preuzmu ovaj pogonski sklop od Honde. Podsjetimo, novi NSX pokreće upravo hibridni V6, no ova opcija dolazi u obzir ukoliko potraje brak Honda i McLarena u Formuli 1.

YouTube MP3 - Hotmail
1