McLaren Automotive predstavio model 600LT

McLaren Automotive predstavio model 600LT

Britanski je proizvođač superautomobila jučer predstavio najnoviji automobil iz obitelji Sports Series. Nazvan 600LT, novi model popunjava prazninu između Sports Series izvedbi modela 570S i 720S, pri čemu LT znači Longtail, što u McLarenovom vokabularu označava modele orjentirane trkaćim stazama. Ovo je tek treći McLaren s oznakom LT.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Poput prethodnih modela s ovom oznakom, F1 GTR LT i 675LT, novi McLaren donosi kombinaciju smanjene mase i veće snage te unaprijeđene aerodinamike. Model 600LT se temelji na McLarenu 570S u odnosu na koji je, navodi proizvođač, izmijenjena četvrtina dijelova.

Pogon osigurava 3,8-litreni twin-turbo V8 iz modela 570S, osnažen na 600 KS (od kuda i potječe ime samog automobila). Najveći okretni moment ovog zastrašujućeg pogonskog stroja iznosi 620 Nm, a isti se prenosi na stražnje kotače putem 7-stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom.

Uz povećanu snagu, McLaren 600LT je i olakšan u odnosu na izvornika i to oko 96 kg što ukupnu masu spušta na 1247 kg. Ovakvo smanjenje mase je ostvareno zahvaljujući novoj karoseriji od ugljičnih vlakana, skraćenom ispuhu koji završava s gornje strane vozila te školjkastim sjedalima sličnim onima s modela P1. Povrh toga, uz doplatu je moguće dobiti još lakša sjedala, ona iz modela Senna.

U duhu oznake Longtail, automobil je produžen za nekih 7,4 cm, prvenstveno zahvaljujući produženom difuzoru, stražnjem krilu i prednjem splitteru (rub prednjeg spojlera) koji zajedno znatno unaprjeđuju aerodinamički potisak. Ostale izmjene uključuju učinkovitije kočnice, kruće nosače motora, unaprijeđeni odziv na gas i odziv upravljača te pneumatike Pirelli P Zero Trofeo R.

Dakako, koliko god napredan bio, uz McLaren 600LT je moguće naručiti i dodatnu opremu poput krova od ugljičnih vlakana te prednjih blatobrana sa sustavom za hlađenje, napravljenih od jednakog materijala.

Kako je to uobičajeno kod automobila posebnih poput ovog i obujam proizvodnje McLarena 600LT će biti vrlo ograničen. Početak proizvodnje je najavljen za listopad ove godine, a ista će trajati 12 mjeseci. Automobil će biti ručno izrađivan u pogonima McLaren Automotive-a u Wokingu, a knjiga narudžbi je već otvorena. Cijene kreću od 185.500 GBP (oko 209.800 EUR) s davanjima što, budimo iskreni, doista nije pretjeran iznos za automobil poput ovoga.

Podijeli:
1