Mazdin revolucionarni SkyActiv-X snage 180 KS i prosječne emisije 96 g/km

Mazdin revolucionarni SkyActiv-X snage 180 KS i prosječne emisije 96 g/km

Mazda je napokon i službeno objavila tehničke podatke, točnije podatke o potrošnji i emisiji ugljičnog dioksida svog željno iščekivanog SkyActiv-X motora. Podsjetimo, riječ je o benzinskom pogonskom stroju koji će koristiti i svjećicu i kompresijsko zapaljenje smjese. Prema ranijim navodima japanskog proizvođača na taj će način ovaj motor svojim korisnicima ponuditi najbolje iz oba svijeta, benzinskog i dizelskog.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Već smo ranije znali kako će ovaj 2,0-litreni 4-cilindrični motor razvijati snagu od 180 KS te najveći okretni moment od 224 Nm. Sada pak doznajemo da će u modelu Mazda3 isti ostvarivati prosječnu potrošnju goriva od 5,4 l/100 km te imati prosječnu emisiju ugljičnog dioksida od 96 g/km. Ove su brojke dobivene sukladno WLTP-u, a manja odstupanja su moguće zbog različitih mjenjača i veličina kotača.

Zahvaljujući kombinaciji svjećice i kompresijskog zapaljenja smjese Mazda je, prema službenim navodima, smanjila potrošnju goriva i emisiju CO2 za do 30%. Također, Mazda3 SkyActiv-X je opremljena i tzv. blagim hibridom (24 V) koji dodatno pripomaže u smanjivanju štetnih emisija.

Novi će motor postati dostupan kupcima Mazde3 u hatchback i limuzinskoj izvedbi. Standardno će biti uparen sa 6-stupanjskim ručnim, a opcijski sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem. Mazda bi također kupcima trebala ponuditi i opcijski pogon na sva četiri kotača, no njega samo u hatchback izvedbi.

Mazda bi tijekom sljedećeg mjeseca trebala objaviti cijene i potpune tehničke detalje ovog motora i modela koje će pokretati.

Podijeli:
1