Mazda vraća rotacijski motor?

Mazda vraća rotacijski motor?

Već nekoliko godina automobilski svijet nagađa hoće li Mazda ponovno u svoju ponudu uvrstiti rotacijski, odnosno Wankel motor i u tom radoblju smo i od samih mazdinih predstavnika mogli čuti različite informacije koje su čas ukazivale u jednom, a čas u drugom smjeru.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sada je pak u službenom mazdinom glasilu, Zoom-zoom, izašao članak u kojem se govori o mogućnostima upotrebe rotacijskog motora pa su mnogi zaključili kako je ovo znak da su u Mazdi napokon donijeli konačnu odluku vratiti rotacijski motor na tržište.

Konkretnije, u spomenutom se članku govori o mogućnostima upotrebe rotacijskog motora kao tzv. range-extendera, odnosno generatora električne energije u hibridnim pogonskim sustavima. Također, spominje se i mogućnost da samostalno pokreće neko buduće vozilo, ali i da ga se modificira na način da za svoj rad koristi vodik.

Mnogi predviđaju kako najviše šanse za ponovnu upotrebu rotacijski motor ima upravo kao generator električne struje s obzirom na svoje manje dimenzije i činjenicu da bi radio pod stalnim brojem okretaja i pri istom opterećenju. Tvrdi se to i u članku koji kaže da je ovakva upotreba idealna za Wankel motor.

Više bi navodno trebali doznati do kraja ove godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1