Mazda smatra kako dizeli svakako imaju budućnost

Mazda smatra kako dizeli svakako imaju budućnost

Nakon Mercedesa, Porsche i nekolicine drugih još jedan proizvođač je objavio kako do daljnjega ostaje vjeran dizelskim motorima. Ovaj put je riječ je japanskoj Mazdi koja se očitovala da ne vidi razlog isključivanja dizelskih motora iz svoje ponude.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Mazdin europski šef Jeff Guyton je tako izjavio da su dizeli i dalje vrlo važni zbog velike popularnosti SUV-ova. Naime, potrebno je u ponudi imati ekonomične i cijenom pristupačne SUV-ove i crossovere, a to nije moguće bez dizelskih motora te je upravo to razlog zbog kojeg se moraju dalje razvjati dizelski motori. Hibridi su jednostavno za veliki broj ljudi još uvijek preskupi te stoga nije uputno prisiljavati kupce prema njima unatoč potencijalno manjim emisijama.

Guyton smatra kako će šira upotreba WLTP sustava mjerenja potrošnje i emisija u kojem će ove vrijednosti biti preciznije izmjerene ponovno doprinijeti većoj popularnosti dizela jer će se na taj način njihove prednosti još više istaknuti

Na kraju dodajmo i da je Guyton potvrdio kako Mazda nema planove za razvoj i lansiranje vozila manjeg od modela Mazda2, a razlog je vrlo jednostavan. Guyton kaže kako je projekt razvoja takvog automobila neisplativ za proizvođača mazdine veličine te je potrebno fokusirati se na vozila većeg proizvodnog i prodajnog volumena koji su privlačni kupcima širom svijeta. Konkretnije, vozilo A segmenta prema njegovom mišljenju gotovo da ne postoji u SAD-u i nije interesantno na tržištima poput Kine, Rusije i sl.

Podijeli:
1