Mazda – sljedeća generacija SkyActiv motora čišća od EV-a

Mazda – sljedeća generacija SkyActiv motora čišća od EV-a

Mazda još nije započela s prodajom vozila pogonjenih drugom generacijom SkyActiv motora pod oznakom SkyActiv-X, no već je potvrdila kako razvija sljedeću generaciju koja bi u konačnici mogla biti “čišća” od električnih pogona. Konkretnije riječ je o obitelji motora koja trenutno nosi oznaku SkyActiv-3, a glavni cilj mazdinih stručnjaka je povećati termalnu učinkovitost ovih pogonskih strojeva što bi se trebalo pozitivno odraziti na smanjenje potrošnje i štetnih emisija.

Mazdin šef razvoja pogonskih sklopova Mitsuo Hitomi je rekao kako im je cilj povećati termalnu učinkovitost na oko 56% čime će emisija štetnih plinova biti smanjena na razinu tzv. elektrificiranih pogona, odnosno hibrida. Nadalje, Hitomi kaže da bi dodatnim smanjenjem emisija ugljičnog dioksida za 25% ovi benzinski motori bili na razini ukupnih emisija električnih vozila. U obzir dakako treba uzeti emisije tijekom proizvodnje električne energije i sl, a to nije lak zadatak s obzirom na različite načine dobivanja električne energije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U Mazdi kažu kako su prema njihovim izračunima pojedina električna vozila u osnovi “prljavija” od nekih od najekonomičnijih automobila pokretanih benzinskim motorima. Hitomi za sada nije htio ulaziti u detalje glede toga kada se može očekivati dolazak ovih motora na tržište, no rekao je da će SkyActiv-3 omogućiti motorima s unutrašnjim izgaranjem osjetno duži životni vijek s obzirom na sve strože emisijske standarde i slične propise.

Na kraju dodajmo da Mazda tijekom 2020. planira lansiranje svog električnog vozila, a 2021. bi kupcima trebao biti ponuđen plug-in hibridni model u kojeg će biti ugrađen i SkyActiv-X motor.

Podijeli:
1