Mazda razvija nove 6-cilindrične SkyActiv-X motore

Mazda razvija nove 6-cilindrične SkyActiv-X motore

Mazda je službeno potvrdila kako radi na razvoju nove obitelji rednih 6-cilindričnih SkyActiv-X motora. Radi se o benzinskim (a vjerojatno i dizelskim) pogonskim strojevima koji će pokretati mazdine buduće premium modele.

Mazdin potez razvoja vlastitih 6-cilindričnihi motora je pomalo iznenađujuć, no jasno pokazuje želju ovog japanskog proizvođača za repozicioniranje svog branda upmarket. Dakle, veći premium modeli s većim 6-cilindričnim motorima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovi će se noviteti temeljiti na novoj platformi za veće modele te će imati pogon na stražnje i na sva četiri kotača. Motori će biti smješteni uzdužno, a bit će ih moguće učiniti i dijelom tzv. blagih te plug-in hibridnih pogonskih sklopova.

Za sada nema nikakvih konkretnih informacija o tome kada bi se ovi motori, odnosno modeli koje će pokretati pojaviti na tržištu. Također, nema ni informacija o kakvim će se točno novitetima raditi. Iz Mazde ja za sada poručeno samo da će dodatne informacije biti objavljene uskoro.

Za sada znamo da će dizajn ovih automobila biti inspiriran mazdinim Kodo izričajem. Prema nekima, prvi model na ovoj novoj platformi, standardnim pogonom na stražnje kotače i dostupan sa 6-cilindričnim motorima bi trebala biti sljedeća Mazda6.

Podsjetimo, SkyAcitv-X motori će uskoro debitirati u Mazdi3 SkyActiv-X. Radi se o pogonskim strojevima koji koriste mazdinu tehnologiju Spark Controlled Compression Ignition te bi svojim korisnicima trebali osigurati visoku razinu ekonomičnosti i više no zadovoljavajuće performanse.

Podijeli:
1