Mazda potvrdila povratak rotacijskog motora

Mazda potvrdila povratak rotacijskog motora

Nakon dugo nagađanja i očekivanja iz Mazde je napokon stigla potvrda kako će svojim kupcima ponovno ponuditi rotacijski, odnosno Wankel motor, no on neće pokretati sportski RX model, već će služiti kao generator električne energije za budući hibridni model koji se na tržištu očekuje tijekom 2019.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ova vijest stiže od mazdinog šefa pogonskih sklopova Mitsua Hitomija koji je rekao da rotacijski motor ima određene nedostatke kada se koristi kao tzv. range-extender, no i kako ima mnoge prednosti, a među njima se posebno ističe mirnoća rada i manja buka, koje ga čini podobnim za upotrebu kao generatora.

Hitomi je dodao i da u Mazdi razvijaju novi rotacijski motor koji bi samostalno pokretao vozilo, no da isti trenutno “nije uparen ni s jednim budućim modelom.” Ipak, teško je povjerovati da u Mazdi razvijaju novu generaciju rotacijskog motora, a da nemaju plan ponuditi ga tržištu. Dakako, vjerojatno je prije riječ samo o izvedbi jedinice koja će se upotrijebiti kao range-extender, nego o u potpunosti novom motoru.

Ranije glasine su upućivale na to da ćemo novi RX vidjeti do kraja ove godine, no prema posljednjim saznanjima tom se automobilu ne treba nadati prije 2020, ako ne i koju godinu kasnije.

Podijeli:
1