Mazda napokon potvrdila – vraća se Wankel

Mazda napokon potvrdila – vraća se Wankel

Mazda je napokon i službeno potvrdila glasine kako namjerava u serijsku proizvodnju vratiti tzv. rotacijski, odnosno Wankel motor. No, to ne znači kako će na tržište stići novi sportski model pogonjen tom vrstom motora, odnosno nasljednik modela RX-8.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, Mazda je potvrdila kako će novi rotacijski motor biti korišten kao dio hibridnog pogonskog sklopa. U njemu će pak imati ulogu generatora električne energije, odnosno radit će se o tzv. range-extenderu koji će puniti bateriju električno pokretanog automobila. Time će Mazda doskočiti problemu straha kupaca automobila s elektrificiranim pogonima o nedostatnoj autonomiji.

Konkretnijih detalja o ovom motoru za sada nema, no rečeno je da je riječ o jedinici kompaktnih dimenzija te vrlo tihog i mirnog rada. Također, razvija vrlo visoku specifičnu snagu što ga čini idealnim izborom za generator električne energije. Nadalje, iz Mazde su se pohvalili kako je dotični motor prilagođen i upotrebi LPG-a.

Recimo i kako je potvrđeno da će Mazda isprva lansirati dva električno pokretana automobila. Jedan će biti isključivo baterijski, a drugi će imati rotacijski motor kao range-extender. Oba će se na tržištu pojaviti tijekom 2020. te biti predvodnici značajne elektrifikacije mazdine ponude. Naime, ovaj japanski proizvođač planira do 2030. elektrificirati, na ovaj ili onaj način, svoju cjelokupnu ponudu.

O samim električnim novitetima za sada nema nikakvih informacija.

Podijeli:
1