Maratonsko driftanje Taycanom za Guinnessovu knjigu rekorda

Maratonsko driftanje Taycanom za Guinnessovu knjigu rekorda

Porsche je svojim električnim modelom Taycan ušao u Guinnessovu knjigu rekorda za najduže neprekidno driftanje. Njihov je testni vozač bez prestanka driftao 55 minuta pri čemu je na ovaj način prešao više od 42 kilometra

Prvi potpuno električni Porsche, Taycan, postavio je novi svjetski rekord za neprekidno driftanje jednog električnog automobila. Porscheov vozački instruktor Dennis Retera je na kružnoj 200 metara dugoj stazi Hockenheimring odradio najdužu drift vožnju na struju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Drifterski maraton

Pothvat je trajao 55 minuta, a za to je vrijeme Retera s Taycanom RWD napravio 210 krugova i prešao maratonsku dužinu od preko 42 kilometra (točnije, 42.171 metar). Prosječna mu je brzina bila 46 km/h, a pri vožnji, kao preduvjet za postizanje rekorda, prednji kotači niti u jednom trenutku nisu bili usmjereni u smjeru vožnje, odnosno vozilo se kretalo isključivo postrance. Staza je za ove potrebe bila konstantno zalijevana vodom.

Cijelu vožnju nadgledale su i službene osobe zadužene za certificiranje Guinnessovog rekorda, koji su nakon verifikacije cijelog događaja Porscheu uručili službenu potvrdu novog rekorda. Inače, ovaj model Taycana s pogonom samo na stražnje kotače, kojim je daleko lakše driftati, dostupan je isključivo na kineskom tržištu.

Retera je nakon ove dugotrajne vožnje izjavio: “Kada su isključeni dodaci za stabilnost, driftanje električnim Porscheom je iznimno lako postići, posebice s ovim modelom koji ima pogon na stražnje kotače. Uvijek je dostupno dovoljno snage. Nisko težište i velik međuosovinski razmak osiguravaju stabilnost. Bez obzira na to, bilo mi je vrlo naporno zadržati koncentraciju na visokoj razini svih 210 krugova, pogotovo što navodnjavani asfalt na stazi ne omogućava svugdje jednako prianjanje. Koncentrirao sam se na kontrolu proklizavanja preko upravljača – to je efikasnije nego koristiti pedalu gasa i umanjuje rizik da se automobil zavrti“.

Podijeli:
1