Magna International planira graditi tvornicu u Sloveniji

Magna International planira graditi tvornicu u Sloveniji

Kanadski proizvođač automobilskih dijelova, Magna International je predstavio plan koji obuhvaća ulaganje 1,24 milijarde Eura u izgradnju tvornice automobila u Sloveniji, objavila je jučer slovenska Vlada.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

“Konačni cilj je otvaranje tvornice automobila kapaciteta između 100 i 200 tisuća vozila godišnje”, stoji nadalje u ovoj objavi. Također, poznato je kako bi se cijela investicija trebala odigrati u četiri faze, no bilo kakvi datumi ili termin objave konačne odluke za sada nisu poznati. Ono što jest sigurno odnosi se na lakirnicu koju će Magna otvoriti u Sloveniji, a koja će zapošljavati oko 400 osoba.

Inače, Magna International proizvodi dijelove za velik broj svjetskih marki automobila te također proizvodi i vozila BMW-a (serija 5) i Mercedes-Benza (G klasa) u svojim austrijskim pogonima Magna Steyr. Tvrtka se na ovaj potez odlučila, kako navode kanadski izvori, stoga što se kapaciteti pogona u Austriji bliže svom kraju.

No, ono što je u cijeloj priči posebno zanimljivo je činjenica da je Jaguar Land Rover potpisao ugovor s Magnom za proizvodnju vozila u njihovim austrijskim pogonima. U studenom prošle godine, glavni izvršni direktor JLR-a Ralf Speth je izjavio kako će kompanija proizvoditi svoj budući električni crossover I-Pace (na slici) u suradnji s ugovornim partnerom. No, s obzirom da bi se I-Pace trebao naći u proizvodnji već tijekom druge polovine 2018, teško je za očekivati kako će upravo to biti inauguralni model buduće slovenske tvornice.

Inače, Vlada Republike Slovenije je pokrenula brojne projekte kako bi privukla strane ulagače te time smanjila nezaposlenost i potakla gospodarski rast. Za takve će tri projekta biti alocirano ukupno 25 milijuna Eura. Iz navedenog iznosa, 18,6 milijuna pripast će Magni, a 5,7 milijuna japanskom proizvođaču električne opreme Yaskawa Electric Corp. koji u Sloveniji gradi tvornicu robota.

Konačno, 580.000 Eura je izdvojeno za britanski GKN koji u Sloveniji otvara novu liniju na kojoj će se proizvoditi dijelovi za vozila Mercedes-Benza i Volva.

YouTube MP3 - Hotmail
1