Lucid Air – dugo očekivani “ubojica Tesle” napokon službeno prikazan

Lucid Air – dugo očekivani “ubojica Tesle” napokon službeno prikazan

Nakon gotovo četiri godine razvoja i govora o tome kako spremaju automobil koji će jedini biti dostojan konkurent Tesli, američka kompanija Lucid predstavila je proizvodni model svojeg Aira, luksuzne električne limuzine impresivnih performansi

Čekanje se isplatilo – četiri godine trajale su medijske špekulacije podgrijavane povremenim podacima koji su dolazili iz Lucida, američke kompanije koja je namjerila postati izravni konkurent Tesli. S ciljem postavljenim vrlo visoko, Lucid pokušava izraditi “najnaprednije električne automobile na svijetu” i postaviti nove standarde u tom svijetu. Sada su, ove srijede, prvi puta javnosti službeno predstavili svoju prvu uzdanicu, luksuznu električnu limuzinu Lucid Air, zapanjujućeg izgleda i vrlo zanimljivih karakteristika.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Futuristička unutrašnjost

Sve na ovom automobilu, od pogonskog sklopa do unutrašnjosti, izrađeno je u skladu s Lucidovom filozofijom minijaturizacije i optimizacije, sa što manje dijelova koji su u potpunosti prilagođeni svojoj namjeni – dakle, bez “recikliranja” postojećih dijelova iz drugih automobila. Motori su maksimalno smanjeni, a bez gubitka snage, što je omogućilo izradu prostranije kabine. Sve u ovom automobilu odaje dojam futurističkog dizajna, luksuza i inovativnosti, što je i bio krajnji cilj Lucida.

Pred vozačem se nalazi veliki, 34-inčni izduženi i zakrivljeni zaslon 5K rezolucije koji služi kao infotainment sučelje, a uz njega u kabini je tek nekoliko fizičkih prekidača. 32 senzora, kamere i lidar visoke rezolucije omogućit će autonomiju razine 2 i 3, a gotovo svim funkcijama vozila upravljat će se i glasom, uz pomoć Amazonovog virtualnog asistenta Alexa.

Tehničke karakteristike

U najsnažnijoj varijanti Lucid Air će imati dva motora i pogon na sve kotače, uz snagu od čak 1.080 KS. Četvrt milje bi, u utrci ubrzanja, trebao prevaliti za manje od 10 sekundi. Riječ je i o jednom od najaerodinamičnijih automobila na tržištu s koeficijentom otpora od tek 0,21.

Osim pogona, revolucionarne su i baterije koje se pune rekordnom brzinom. U stanju su u idealnim uvjetima primiti struju za dodatnih 32 kilometra vožnje – u samo jednoj minuti. U stvarnim uvjetima za samo 20 minuta Lucid Air će se moći napuniti za daljnjih 482 kilometra. Baterije imaju kapacitet od 113 kWh, a Airu daju doseg od čak 832 kilometra s jednim punjenjem, što je nezavisno potvrdila EPA.

Cijene i dostupnost

Najjeftinija varijanta Aira koštat će u SAD-u, s državnim poticajima, 72.500 dolara, i trebala bi biti dostupna od 2022. godine.

Proizvodnja Lucid Aira će, pak, započeti s modelima Touring (620 KS), Grand Touring (800 KS) i Dream Edition (1.080 KS), koji će koštati 87.500, 131.500 te 161.500 dolara. Najskuplji i najsnažniji model bit će i prvi koji će stići u prodaju, navodno već na proljeće sljedeće godine.

Podijeli:
1