Lotusov SUV temeljen na Volvu

Lotusov SUV temeljen na Volvu

Iz Lotusa je stigla službena potvrda kako će svoj budući SUV razviti na temelju platforme posuđene od Volva. To i ne treba previše čuditi s obzirom kako je vlaskig ovog britanskog proizvođača i švedskog donora isti, odnosno riječ je o kineskom Geelyju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U Lotusu su si kao glavne konkurente zacrtali porscheove SUV-ove Cayenne i Macan, a oba žele nadmašiti najboljim voznim svojstvima u dotičnom segmentu. Lotusov šef Jean Marc Gales je rekao da ovaj model “mora prolaziti zavoje kao niti jedno drugo vozilo u segmentu” te dodao “ako u tome ne uspijemo nismo napravili ništa.”

Osnovu ovog vozila će dakle činiti platforma SPA koju Volvo koristi za modele serije 90 i 60. Upotreba ove platforme će ograničiti Lotus na upotrebu 4-cilindričnih motora, no s obzirom da će ovaj SUV težiti manje od dvije tone to bi trebalo biti dovoljno za ozbiljnije performanse. Naime, može se očekivati da će snaga pogonskog sklopa svakako biti veća od 400 KS.

Od Volva bi također trebali biti preuzeti i mnogi drugi elementi, poput električnog sustava, infotainmenta, sustava pomoći vozaču i sl. Što se proizvodnje tiče ona će gotovo sigurno biti povjerena kineskim pogonima, a hoće li se ovaj model proizvoditi i u Velikoj Britaniji ovisi o Brexitu, odnosno onome što će se događati poslije.

Ovaj bi model na tržište trebao stići za otprilike četiri godine, a njegov razvoj je već započeo. Dizajn bi, iako je riječ o SUV-u, trebao biti prepoznatljiv za Lotus.

Podijeli:
1