Lotus Evija – najsnažniji cestovni automobil na svijetu

Lotus Evija – najsnažniji cestovni automobil na svijetu

Britanski Lotus se vraća u stilu. Potpomognut kapitalom svog kineskog vlasnika Lotus namjerava temeljito obnoviti ponudu, a kao najava i uvod u te promjene britanska nam je marka automobila upravo predstavila model Evija. Riječ je o električni pokretanom sportskom automobilu koji će, prema riječima svog proizvođača, postati “najsnažniji cestovni automobil na svijetu.”

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Model Evija pokreću četiri električna motora kombinirane snage 2000 KS, odnosno 1471 kW i najvećeg okretnog momenta od 1700 Nm. U Lotusu navode da će Evija do 100 km/h ubrzavati za manje od tri sekunde, dok će mu se najveća brzina kretati iznad 320 km/h.

Motore električnom energijom opskrbljuje središnje smještena litij-ionska baterija, koja bi trebala omogućiti autonomiju od oko 400 km, dakako ne uz puni gas. Iz Lotusa poručuju da se radi o “najbrže punjivoj bateriji na svijetu” koja može primiti punjač snage 800 kW. Takvi punjači trenutno nisu komercijalno dostupni, no jednog dana kada budu, kažu u Lotusu, Evijine baterije će se moći napuniti za oko devet minuta.

Trenutno je najsnažniji punjač dostupan na svjetskim tržištima onaj snage 350 kW. Njegovom upotrebom ove baterije bi se mogle napuniti za oko 12 minuta do 80% kapaciteta, dok bi za potpuno punjenje bilo potrebno oko 18 minuta.

Nadalje, ovaj se automobil temelji na monocoque šasiji izrađenoj od ugljičnih vlakana. Radi se o jednodijelnom elementu koji teži svega 284 kg i uvelike doprinosi održavanju mase ovog automobila na relativno niskoj razini. Točnije, Evija će težiti 1.680 kg. Od ostalih tehničkih detalja spomenimo prilagodljivi sportski ovjes, 20 i 21-colne magnezijske kotače, pirellijeve Trofeo R gume, AP Racing kočnički sustav s carbon keramičkim diskovima i sl.

Dizajn ovog vozila je najava smjera za ostale lotusove novitete koji će slijediti. Od pojedinih detalja vanjštine posebno se ističu laserska duga i kratka svjetla, stražnja svjetla koja oblikom žele podsjetiti na stražnji kraj vojne avione lovce, kamere umjesto standardnih bočnih i stražnjeg retrovizora čija se slika reproducira na tri ekrana u unutrašnjosti i sl. Općenito, ovaj je automobil opremljen naprednim aerodinamičkim rješenjima. Pa su tako pored samog oblika vozila, tu i tzv. venturijevi tuneli, aktivni stražnji spojler s DRS-om, veliki stražnji difuzor i sl.

Futuristički uređena kabina se može pohvaliti naprednim kokpitom s digitalnom instrumentnom pločom, presvlakama od Alcantare, više-funkcijskim upravljačem, neobičnom središnjom konzolom, karbonskim sjedlima, mnogim ukrasnim elementima i sl.

Proizvodnja će biti ograničena na 130 primjeraka. Lotus je već otvorio knjigu narudžbi, a upis u nju će stajati 276.718 eura (250.000 funti). Prvi primjerci će biti proizvedeni tijekom sljedeće godine i cijena će im se kretati oko 1,9 milijuna eura. Kupcima će dakako biti dostupne razne mogućnosti personalizacije vozila pa će o njima ovisiti i konačna cijena.

Podijeli:
1