Libanonski električni superautomobil koštat će tek 30.000 dolara

Libanonski električni superautomobil koštat će tek 30.000 dolara

Unatoč ekonomskoj krizi u kojoj je nalazi Libanon, tamošnji poduzetnik Jihad Mohammad pokrenuo je proizvodnju potpuno domaćeg električnog superautomobila nevjerojatno niske cijene

Prvi automobil u potpunosti proizveden u Libanonu bit će električni sportski automobil Quds Rise tamošnje tvrtke EVelectra. Nju je osnovao libanonski poduzetnik Jihad Mohammad, rodom Palestinac, a prošle subote je u Beirutu predstavljen i funkcionalni prototip ovog električnog superautomobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Jeftini sportaš

Quds Rise ističe se sportskim oblikom, gotovo da pokušava konkurirati Rimčevom C_Two, no kada se pogledaju karakteristike jasno je da je riječ o značajno drugačijem automobilu. Libanonci će u svoj model ugrađivati relativno skromnu bateriju od 50 kWh koja će omogućiti ovom dvosjedu do 450 kilometara autonomije te najvišu brzinu od samo 165 km/h. Snaga elektromotora je 160 KS, a dostupan je samo stražnji pogon.

Šasija je izrađena od aluminija, a na nju je postavljena karoserija od stakloplastike – nema tu, dakle, ugljičnih vlakana i drugih naprednih materijala na kakve smo navikli kod današnjih superautomobila. No, Rise se svakako ističe izgledom, bit će dostupan u sedam boja i sa šest opcija interijera, a tu su i neizbježna vrata sa “škare” mehanizmom otvaranja.

Ovaj “superautomobil” koštat će, za današnje pojmove nevjerojatno niskih, 30.000 američkih dolara. Mohammad ima ambiciozne planove – želi proizvesti do 10 tisuća ovakvih automobila, a prve primjerke kupcima misli isporučiti već sljedeće godine. Za Libanon, zemlju u kojoj su u prva dva mjeseca ove godine prodana tek 62 nova automobila, ovo je vrlo ambiciozan plan, a uključuje i nova zapošljavanja i – očekivano – izvoz na međunarodno tržište gdje se planiraju boriti s daleko jačom konkurencijom.

YouTube MP3 - Hotmail
1