Lexus UX poslužio za prvo tetoviranje automobila ikada

Lexus UX poslužio za prvo tetoviranje automobila ikada

Slaveći vještinu obrta i tradicionalno japansko zanatsko umijeće, Lexus je odlučio izraditi prvi tetovirani automobil na svijetu. Potpuno jedinstveno tumačenje kompaktnog SUV-a UX je dizajnirala i izradila londonska majstorica tetovaže Claudia De Sabe

Lexus je odlučio izraditi prvi tetovirani automobil na svijetu, u čemu im je pomogla londonska majstorica tetovaže Claudia De Sabe. Koristeći bijeli automobil Lexus UX kao svoje “platno” te bušilicu umjesto tanke igle za tetoviranje, Claudia je stvorila sliku koja prikazuje ribu Koi duž vozila. Koi je motiv poznat u tradicionalnoj japanskoj umjetnosti, a simbolizira sreću i upornost.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tetovaža Dremelom

Umjetnica je koristila bušilicu Dremel za uklanjanje površinske boje i izlaganje metalne površine kako bi stvorila složeni uzorak, a zatim je rukom nanijela pet litara visokokvalitetne boje za automobile kako bi istaknula detalje. Kao završni korak, koristila je zlatni list kako bi posebno istaknula neke pojedinosti i dala cijeloj slici snažniji 3D dojam, prije nego li je na cijelo vozilo nanesen sloj zaštitnog laka kako bi UX mogao nesmetano i bez oštećenja tetovaže krenuti na ceste.

Cijeli je postupak trajao šest mjeseci od početnih crteža, dok se samo “tetoviranje” protegnulo na pet osmosatnih radnih dana intenzivnog rada. Postupak je bio fizički zahtjevan, jer, osim neugodnih vibracija bušilice, automobil se, za razliku od čovjeka, ne može namjestiti u položaj udobniji za umjetnika. Dok se male greške prilikom tetoviranja ljudskog tijela mogu vrlo lako preraditi ili obojiti u neki drugi uzorak, graviranje bušilicom zahtijeva apsolutnu preciznost.

Tetovirani UX nema određenu cijenu, ali se procjenjuje da bi ovako posebno uređen mogao koštati preko 120.000 funti.

“Kada tetovirate čovjeka, morate razmišljati i mišićima i tkivu ispod kože. Kod automobila se radilo o načinu na koji karoserija mijenja oblik prevučena preko okvira” rekla je Claudia, kojoj je u radu pomagao njezin suprug Yutaro, rođen u Japanu. “Najbolja stvar kod tetoviranja Lexusa UX, i razlog zbog kojeg je ovaj automobil bio idealan za ovaj projekt, je njegov aerodinamični oblik. Sve, od linija boka karoserije, do oblika prozora, sve je tako dinamično i prekrasno. Bio je savršeno prikladan za ovaj dizajn, kao i za sam koncept”, rekla je.

YouTube MP3 - Hotmail
1