Lexus LS: peta generacija predvodnika ponude

Lexus LS: peta generacija predvodnika ponude

Lexus je u Detroitu predstavio novu, petu generaciju modela LS, odnosno predvodnika svoje ponude, koji će biti dostupan u stotinjak zemalja diljem svijeta. Riječ je o automobilu koji se temelji na GA-L platformi koja je debitirala s modelom LC 500 coupe te koji je narastao u odnosu na svog prethodnika u svim smjerovima, osim u visinu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Spomenimo kako mu dimenzije iznose 5235 x 1900 x 1450 mm, dok mu je međuosovinski razmak dugačak 3125 mm. Masa vozila je zahvaljujući novoj platformi i većoj upotrebi lakših materijala smanjena za oko stotinjak kilograma.

Vizualno LS djeluje poznato te u isto vrijeme novo i svježe. Linije su dinamične i elegantne, kako se i očekuje od jednog takvog automobila, a recimo i kako standardnu opremu čine 19-colni kotači, dok su u opcijskoj opremi dostupni 20-colni kotači s posebnom konstrukcijom koja smanjuje vibracije i buku guma. Dakako, posebna je pažnja posvećena udobnosti, komfori i razini buke, odnosno izostanku iste unutar putničke kabine.

Posebno se dakako ističe kvaliteta izrade i upotrijebljenih materijala, nova sjedala, kao i bogata oprema gdje treba spomenuti 12,3-inčni središnji zaslon infotainment sustava, veliki head-up zaslon u boji, napredni audio sustav Mark Levinson i sl. Dakako, bogata je i sigurnosna oprema i sustavi pomoći vozaču, a upravljivosti će svakako pomoći i sustavi poput VDIM-a (Vehicle Dynamics Integrated Management), ustava upravljanja na sva četiri kotača (Lexus Dynamic Handling System) i sl.

Ovaj automobil pokreće novi 3,5-litreni V6 bi-turbo snage od 309 kW, odnosno 420 KS te najvećeg okretnog momenta od 600 Nm, što je osjetno više od trenutnog V8 pogonskog stroja. Također, treba reći i kako je novi motor ekonomičniji, a dolazi i standardno uparen s 10-stupanjskim automatskim prijenosom i pogonom na stražnje kotače. Sve u svemu novi će LS s ovim motorom do 100 km/h ubrzati za 4,6 sekundi.

Početak prodaje ovog automobila na američkom tržištu se očekuje u drugoj polovici ove godine, a nakon tog će stići i u Europu.

YouTube MP3 - Hotmail
1