Land Rover Discovery SVX – bolje ne može

Land Rover Discovery SVX – bolje ne može

Landroverov kućni tuner SVO (Special Vehicle Operations) je u Frankfurtu predstavio SVX verziju modela Discovery koji je sve sastojke ionako odlične nove generacije ovog automobila dodatno unaprijedio kako bi kupcima predstavio najbolje što Land Rover i Discovery mogu ponuditi. Drugim riječima, Discovery SVX je hardcore off-roader sa snažnim V8 motorom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, Discovery SVX je dobio povišenu podnicu te dorađeni zračni ovjes, a povećani su pristupni, prijelazni te odlazni kutovi. Hvaljeni Terrain Response 2 off-road sustav je dodatno dorađen kako bi vozilu omogućio još kvalitetnije off-road sposobnosti, a tu je i Hydraulic Active Roll Control koji je zaslužan za dulji hod ovjesa i time za unaprjeđenje off-road upravljivosti. Nadalje, dorađen je software mjenjača, a tu su i sustavi pomoći vozaču Hill Descent Control, Electronic Traction Control i All-Terrain Progress Control. Također, SVX dolazi s mogućnošću zaključavanja središnjeg i stražnjeg diferencijala, a tu su dodatne kuke za vuču te stražnje vitlo.

Kako i priliči proizvodu SVO odjela Discovery SVX je dobio i poseban pogonski stroj. Točnije, pokreće ga kompresorski 5,0-litreni V8 snage 386 kW, odnosno 525 KS te najvećeg okretnog momenta od 625 Nm. S obzirom da ovaj motor nije dostupan sa standardnim modelom Discovery SVX je ne samo najsposobnija već i najsnažnija verzija ovog automobila.

Kako bi se vizualno razlikovao od ostatka ponude SVO je ovaj model opremio novim branicima, Tectonic sivom bojom te Rush Orange narančastim detaljima, kao i posebnim 20-colni naplacima s 275/55 Goodyear Wrangler all-terrain gumama, krovnim LED svjetlima, dodatnom zaštitom podvozja i karoserije, novim branicima te završecima ispuha, a u unutrašnjosti se nalaze mnogi ukrasni elementi, dvobojne kožne presvlake i sl. Također standardni rotacijski upravljač mjenjača je zamijenjen s ručicom koja bi vozaču trebala pružiti veći stupanj kontrole pri off-road manevrima.

Najbolja vijest za ljubitelje Land Rovera i posebice Discoveryja je svakako činjenica kako SVX verzija nije samo izložbeni primjerak već produkcijski model koji će se na tržištu naći tijekom sljedeće godine.

– – –

Pogledajte i test Land Rovera Discovery 2.0D SD4 HSE

Podijeli:
1